Nieuws

Tijd voor een tracker!

Gemakkelijk beleggen met lage kosten

maandag 17 november 2014
Tijd voor een tracker!

Stel: je wilt beleggen als alternatief voor de lage spaarrente. Een optie is het in de hand nemen van een vermogensbeheerder. Onder andere  Van Lanschot of Alex gaan graag aan de slag met jouw spaargeld. Uiteraard zijn er meer mogelijkheden. Deze keer bekijken we het kopen van een zogeheten tracker. Niet meteen afhaken bij deze wat droge beleggingsterm. Beleggen via een tracker biedt verschillende voordelen. Zo kan je bijvoorbeeld met een klein bedrag starten en zijn de kosten relatief laag.

Wat is een tracker?
In ieder land heb je op zijn minst één aandelenindex. In Nederland is dat de AEX. Dit is niets meer dan een verzameling van de grootste Nederlandse aandelen. Aandelen van bijvoorbeeld Shell en Unilever zijn ondergebracht in de AEX, samen met nog 23 andere bedrijven.

Je kunt ervoor kiezen om zelf van alle bedrijven uit de AEX aandelen te kopen. Voor de kleine belegger is dit echter niet handig, omdat de bank per aankoop extra kosten rekent. Met een tracker koop je in feite al deze aandelen in één keer. Een tracker is geen aandeel van een bedrijf of onderneming, maar van een index zoals de AEX. In de AEX-tracker zijn alle 25 bedrijven opgenomen die in de AEX zijn ondergebracht. In dezelfde verhouding zoals dat ook bij de AEX het geval is. 

Wat heb ik eraan?
De tracker volgt de waarde van de AEX, of van een andere beurs. Het hoeft trouwens niet per se over aandelen te gaan. Je kunt ook trackers kopen die bijvoorbeeld de prijs van goud volgen. Wel zo handig, je hoeft dan geen goudstaven onder je matras te leggen.

Als de koers van bijvoorbeeld de AEX stijgt, dan wordt ook de tracker meer waard. Ontstaat er paniek en daalt de koers van de 25 aandelen die deel uitmaken van de AEX, dan gaat de tracker mee naar beneden.  


Het verloop van de AEX

Verloop Aex -02


Verschil met een vermogensbeheerder

Bij een vermogensbeheerder worden aandelen gekocht met jouw geld. De professionele beleggers die bij de vermogensbeheerder werken, beslissen welke aandelen ze kopen en verkopen. Bij een tracker is dit niet nodig. Door het beleggen in bijvoorbeeld de AEX  is namelijk al bekend waar in belegd gaat worden. Eigenlijk is het ook vermogensbeheerder maar dan 'niet actief' zoals dat heet.   

Waar kan ik ze kopen?
De meeste trackers kun je gewoon kopen en verkopen bij elke (beleggings)bank. Als voorbeeld nemen we een tracker van Think, de grootste aanbieder in Nederland. Net als een aandeel heeft ook iedere tracker een soort universele code. Met deze ISIN-code zoek je makkelijk een specifiek aandeel of tracker op. De code van de AEX-tracker is NL0009272749. Je kunt bij Think ook beleggen in 100 grote Europese bedrijven tegelijk. De code daarvan is NL0010731816.

Na het invoeren van deze code kan je opgeven welk aantal je wilt kopen en voor welke prijs. Vervolgens dien je het te bevestigen en doet de (beleggings)bank de aankoop voor jou.

Wat zijn de voordelen?
Het grootste voordeel zit hem in de kosten. Beleg je met een tracker in de AEX, dan betaal je bij Think 0,30 procent per jaar over het belegde bedrag. Alex brengt bijvoorbeeld  1 procent in rekening per jaar. En wordt er winst gemaakt, dan betaal je daarover nog eens tien procent extra. Ook veel andere vermogensbeheerders werken met soortgelijke kosten. Een tracker heeft geen duurbetaalde specialisten nodig en kan daarom voordeliger worden aangeboden.

Een ander belangrijk voordeel is dat de meeste trackers vrij verhandelbaar zijn. Met andere woorden, je kunt ze op ieder gewenst moment kopen of verkopen. Dit is een verschil met vermogensbeheerders waar je vaak alleen op vaste momenten (bijvoorbeeld twee keer per maand) geld kunt inleggen of weer opnemen.

Een derde voordeel is dat het goed mogelijk is om de risico's te verdelen. Stel: jij of een vermogensbeheerder koopt maar één of enkele aandelen. Dan maak je direct verlies als die in waarde dalen. Een tracker in onder andere de AEX volgt de waarde van het gemiddelde, waardoor de kans op grote uitschieters kleiner is.

Zijn er ook nadelen?
Er zijn ook nadelen. De meeste bedrijven op de beurs geven jaarlijks een deel van de winst aan jou als belegger, dit heet dividend. Niet bij iedere tracker profiteer je daar optimaal van, sommigen keren niet of nauwelijks dividend uit. Bij de trackers van Think is dit overigens wel het geval.

Daarnaast is het verstandig eerst te bekijken of de bank of instantie die de tracker uitgeeft het veilig aanpakt. Een indicatie daarvoor is onder andere een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Let er ook bij een tracker op dat beleggen hoe dan ook risico's met zich meebrengt. Sparen is op dit moment echter ook een soort risico. Met de aanhoudend lage spaarrente levert je spaargeld immers weinig op. Tijd voor een tracker?

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie