Nieuws

Sinterklaas ECB blijft met geld strooien

Aandelen op hoogste stand sinds 2008

vrijdag 28 november 2014
Sinterklaas ECB blijft met geld strooien

De Nederlandse aandelenbeurs staat op het hoogste punt van 2014. Sterker nog, sinds september 2008 ging het niet zo voorspoedig. Vorige maand sloeg nog even de paniek toe en waren beleggers bang dat bedrijven minder winst zouden maken dan gedacht. Inmiddels is het vertrouwen weer terug en durven beleggers weer aandelen te kopen. Een hoofdrol hierin speelt de Europese Centrale Bank. Hoe zit dat precies? En waarom is een bank belangrijk voor de waarde van aandelen?

De Europese Centrale Bank (ECB) is geen gewone bank waar jij je spaargeld kan stallen of een hypotheek kan nemen. De ECB is een toezichthouder die ervoor zorgt dat de economie van Europese landen soepel blijft draaien.

De prijs van jouw boodschappen
Wat jij betaalt aan de kassa bij de supermarkt of aan de benzinepomp, hangt deels af van de ECB. Een van de taken van de bank is namelijk het stabiel houden van de prijzen. Als de prijzen te hard stijgen, is dat niet goed voor de economie. Met hetzelfde salaris kun je opeens minder kopen. Dit merken bedrijven in hun portemonnee, want die verkopen dan minder.

Huiverig voor deflatie
Aan de andere kant is de ECB ook huiverig voor deflatie, waarbij de prijzen juist dalen. Voor boodschappen is dat niet erg, die blijf je toch wel kopen. Maar duurdere aankopen als een auto stel je dan liever even uit. In een periode van deflatie bestaat de kans tenslotte dat de prijs van die auto op korte termijn nog verder daalt.

Ook op de woningmarkt zijn de gevolgen van deflatie altijd goed merkbaar. In een tijd dat de prijzen dalen, dan koop je liever niet. Je wilt immers niet jouw net aangekochte woning direct verlies oplevert. Door dit uitstellen van aankopen wordt er minder verkocht, waardoor de prijzen nog verder dalen. Slecht voor de economie, zo stelt de ECB. De Europese bank doet daarom hard haar best om deflatie te voorkomen.

Schulden van overheden
Nu weer terug van jouw boodschappen naar de ECB en de aandelenkoersen. De centrale bank kan op verschillende manieren ervoor zorgen dat de prijzen niet te hard stijgen. Op dit moment is de aandacht echter gericht op het voorkomen van een daling van de prijzen. De ECB is van plan om schulden van Europese overheden over te nemen. De overheden betalen hiervoor een rente die lager ligt dan ze normaal gesproken betalen.

Verloop Nederlandse beurs sinds 2008
Verloop AEX sinds 2008
Waarom zijn beleggers zo enthousiast?
De ECB zorgt ervoor dat overheden, maar ook bedrijven, tegen lage kosten geld kunnen lenen. Bedrijven zullen hierdoor eerder tot investeringen overgaan. Overheden profiteren hiervan doordat hun schulden minder kosten door de lagere rentelasten.

De overheden geven vervolgens meer uit, bijvoorbeeld aan de bouw van wegen of aan onderwijs. Bedrijven en instellingen maken meer winst door deze uitgaven. Daarnaast wordt de kans kleiner dat overheden in de problemen komen bij het aflossen van hun schulden. Beide goed voor de stemming onder beleggers.

Nu even niet
Zoals eerder geschreven zijn de optimisten op dit moment in de meerderheid, om verschillende redenen. De ECB helpt ze een handje. Het is alleen de vraag of de positieve instelling ook stand houdt als de toezichthouder stopt met het bieden van hulp in de vorm van geld tegen lage rentes. Dan moeten overheden en banken weer op eigen kracht hun begroting op orde houden. Dat ze daar nu niet in slagen is een punt van zorg waar beleggers nu even niet over nadenken.

Nog steeds zijn beleggers positief en verwachten veel beleggingsdeskundigen dat de koersen van aandelen verder stijgen. Op basis van het huidige plaatje is dat ook niet vreemd. Wel is het verstandig om te realiseren dat de aandelenkoersen op de hoogste stand staan in zes jaar. Als het besef weer doordringt dat vooral landen als Spanje, Italië en ook Frankrijk niet zonder het geldinfuus van de ECB kunnen, dan loopt het enthousiasme vast weer een deuk op. Sinterklaas blijft tenslotte ook niet het hele jaar cadeautjes uitdelen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie