Nieuws

Nog geen koophuis? Dan ben je populair!

Hoe belangrijk zijn starters nog voor de huizenmarkt?

vrijdag 7 november 2014
Nog geen koophuis? Dan ben je populair!

'Helden van de economie' worden ze genoemd, de mensen die voor het eerst in hun leven een huis kopen. Ze kopen badkamers, keukens en serres. Ze leggen vloeren en bouwen schuren. Hun kinderen vullen de scholen, hun wensen glimmen in showrooms. Als zij de tijd niet rijp achten om te kopen, dan heeft heel Nederland een probleem. Starters zijn helden met macht. Deze week publiceerde het Kadaster een onderzoek dat afbreuk doet aan die heldenstatus. Starters zijn niet het wondermiddel voor de woningmarkt waar ze jaren voor gehouden zijn. Wat is de waarde van een starter?

Doorstroming tot stilstand
De woningmarktcrisis waar Nederland nu langzaam uit opkrabbelt, is niet ontstaan omdat we meer huizen hebben dan mensen om erin te wonen. Als reden van de crisis wordt vaak gezegd dat de doorstroming tot stilstand kwam.

Wat wordt daarmee bedoeld? Als een huis hier verkocht wordt, dan wordt de verkoper de potentiële koper van een ander huis. Maar als er geen nieuwe woningkopers bij komen, dan houdt de doorstroming op. Om de doorstroming weer op gang te brengen, probeert de overheid starters te overtuigen om een woning te kopen met gunstige startersleningen, of koopsubsidies.

De Starter Van 2014
Bedreigt starter de bouwkwaliteit?
Volgens het Kadaster moeten we de rol van starters op de woningmarkt echter niet overschatten.  In 2014 kocht slechts 1 op de 3 starters het huis van een doorstromer. In de andere gevallen gaat het om huizen van uitstromers, nieuwbouwwoningen of voormalige sociale huurwoningen.

Het Kadaster raadt daarom aan om nieuwbouwprojecten niet meer helemaal op de wensen van starters toe te spitsen. Het zit de doorstroming stevig in de weg, en zorgt er op termijn voor een overschot aan te kleine, te goedkoop gebouwde huizen.

Starterslening afschaffen?
Moeten we dan niet stoppen met het afgeven van de starterslening als die wordt ingezet voor een nieuwbouwhuis? Het lijkt onwaarschijnlijk dat gemeenten daar uit zichzelf mee stoppen. Starters zijn nog steeds zeer gewenste inwoners van gemeenten.

Scholen, winkels en verenigingen hebben de jonge aanwas hard nodig voor hun voortbestaan. Gemeenten die de starterslening aanbieden zullen dus wel twee keer nadenken voor ze starters verbieden toch voor een nieuwbouwhuis te kiezen, ondanks dat de doorstroming in die plaats daar niet bij gebaat is.

Dan heb je de huizen die steeds beter betaalbaar zijn, de hypotheekrente die nog nooit zo laag geweest is en gemeenten die er alles voor over hebben om je binnen hun gemeentegrenzen te lokken. Woon je niet in een koophuis? Bedenk dan dat je behoort tot de populairste doelgroep van huizenbouwers en gemeenten. Maak gebruik van die kans!

 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie