Nieuws

Nog een paar weken profiteren van hoge maximale hypotheek

Nieuwe regels beperken hypotheek 2015

maandag 24 november 2014
Nog een paar weken profiteren van hoge maximale hypotheek

Alleen in 2014 profiteer je nog van een ruimere maximale hypotheek. Zeker de hogere inkomens gaan er daarna fors op achteruit. Verdien je samen € 90.000 euro per jaar, dan kun je vanaf volgend jaar ruim vijf procent minder hypotheek krijgen. Ook bij de lagere inkomens gaat de maximale hypotheek erop achteruit in 2015. Waarom dit gebeurt? Omdat het Nibud bang is dat Nederlanders te weinig rekening houden met financiële tegenslagen.

Het Nibud gaf het advies om de maximale hypotheek terug te schroeven. Minister Blok stemde daarmee in en heeft van de aanbeveling direct beleid gemaakt. "Hiermee wordt voorkomen dat mensen in de problemen komen", zegt een woordvoerder van de minister.Critici zeggen dat VVD-minister voor Wonen Stef Blok daarmee de betutteling in Nederland naar een hoger plan tilt.

Lagere hypotheek voor hogere inkomens
De nieuwe regel was al even bekend, maar toen dacht men nog dat het slechts om inkomens tot € 30.000 zou gaan. Maar nu blijkt dat ook de leencapaciteit voor gezinnen die drie keer modaal verdienen substantieel omlaag gaat. Deze groep heeft echter meestal geen problemen om de hypotheek te betalen. Het ministerie van Wonen geeft geen duidelijke verklaring waarom de maatregel op deze manier is ingevoerd. 

Hoeveel leen je minder in 2015?
Dit jaar kun je dus meer lenen dan wanneer je 'pas' in januari de knoop doorhakt. Stel je hebt een inkomen van € 50.000 en je partner werkt parttime en verdient daarmee € 15.000. Dit jaar kun je dan een hypotheek krijgen van € 298.586, zo blijkt uit berekeningen. Door de beperking van het Nibud gaat dit bedrag volgend jaar 3,8 procent omlaag, dan is de maximale hypotheek € 287.102. Je kunt in dat geval dus maar een kleiner huis kopen.

Voorbeelden lagere maximale hypotheek
Voorbeelden Lagere Maximale Hypotheek

Effect lage hypotheekrente ongedaan gemaakt
De woningmarkt is het dieptepunt voorbij. De uitzonderlijk lage hypotheekrente en het terugkerende vertrouwen zorgt voor meer verkopen. Door de de lage hypotheekrente betaal je minder lasten en kun je meer lenen. Dit voordeel wordt met de nieuwe regels rond de maximale hypotheek teniet gedaan. De vraag is dan ook of het ministerie hier genoeg rekening houdt net nu de huizenmarkt stabiliseert. 

Nibud goed voor zak- en kleedgeld
Het Nibud doet nuttig werk. Ze leren jongeren omgaan met geld. Ze wijzen ze op de gevaren van leningen, of dure telefoonabonnementen. Ouders kunnen er terecht als ze vragen hebben over  het zakgeld of kleedgeld voor hun kinderen.

Bovendien heeft het Nibud van het Rijk de opdracht gekregen om te berekenen hoeveel van je inkomen je mag besteden aan een huis, om voldoende over te houden om van te leven. Het is vanuit de doelstelling van het Nibud te begrijpen dat zij met alle financiële tegenslagen rekening wil houden en zo tot steeds strengere aanbevelingen komt. Maar het Nibud is de regering niet. De resultaten zijn niet meer dan adviezen. 

Heb je koopplannen? Zorg dan dat je nog profiteert van de hogere maximale hypotheek door nog dit jaar te tekenen voor de koop. Welke hypotheekmogelijkheden je nú nog wel hebt en in 2015 niet meer, kun je opvragen via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie