Nieuws

Niet alle zorg wordt duurder!

Tandartstarief volgend jaar meer dan vijf procent omlaag

maandag 10 november 2014
Niet alle zorg wordt duurder!

Niet alles wordt duurder in de zorg. Ga je volgend jaar naar de tandarts, dan betaal je minder voor dezelfde behandeling. De kosten voor bijvoorbeeld het plaatsen van een kroon, het reinigen van je gebit en het trekken van een kies dalen met circa vijf procent. Deze kostendaling is niet aan een gulle houding van de tandartsen zelf te danken. Ze krijgen het opgelegd vanuit de overheid, die de maximum tarieven voor tandzorg vaststelt. Hoe hoog is dat tarief eigenlijk per behandeling en hoe controleer je of jouw tandartsrekening wel klopt?  

De tandarts brengt voor bepaalde behandelingen meerdere soorten kosten in rekening.  Neem een wortelkaneelbehandeling. De kosten daarvoor bestaan niet alleen uit de ingreep zelf. Er komen losse kostenposten bij die samen een totale rekening opleveren. Dit kan bijvoorbeeld het vooronderzoek zijn, het gebruik van speciale apparatuur of zelfs het gebruiksklaar maken van de praktijkruimte.

Ook voor andere behandelingen geldt dat er nooit één handeling in rekening wordt gebracht. Voor ieder onderdeel van de behandeling bepaalt de overheid een maximumprijs. 

Wat mag een kies trekken kosten?
De verlaagde tandartstarieven die tandartsen maximaal mogen rekenen gaan in op 1 juli 2015. Onderstaand enkele veelvoorkomende tandartszaken met de daarbij horende prijzen.

 

Vanaf 1 jan 2015

Vanaf 1 juli 2015

Periodieke controle

€ 21,09

€ 20,01

Uitgebreid onderzoek t.b.v. opstellen en vastleggen behandelplan

€ 99,92

€ 94,77

Trekken tand of kies

€ 41,63

€ 39,49

Eenvoudige vulling

€ 37,19

€ 35,28

Eenvoudige wortelkanaalbehandeling

€ 99,92

€ 94,77


Zelf tandartskosten controleren
Als een behandeling uit verschillende delen bestaat met allemaal een eigen kostenplaatje, wordt het lastig om te controleren of de uiteindelijke rekening wel klopt. Om dit toch mogelijk te maken publiceert de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza) een tarievenlijst. Op deze lijst staat het maximumtarief van iedere handeling die de tandarts uit kan voeren.

Vergelijk de rekening van de tandarts met deze lijst voor de eerste helft van 2015. Na juli gelden deze tandartstarieven. Vraag voor de behandeling welke kosten de tandarts verwacht, zodat je zijn inschatting achteraf naast de rekening kunt leggen. 

Tandartsen niet blij
De tandartsen zijn er niet blij mee dat de overheid de tarieven bepaalt. Al een paar jaar zijn de tandartskosten onderwerp van discussie tussen zorgverzekeraars, de overheid en de tandartsen zelf. In 2012 strandde een proef waarbij tandartsen zelf hun tarieven mochten bepalen. De tarieven stegen destijds fors, buitensporig volgens de overheid.

De tandartsen zelf denken daar anders over. Ze stellen dat de dalende vergoedingen vernieuwingen in de tandzorg in weg staat en dat uiteindelijk de kwaliteit van de tandzorg achteruit gaat. Een argument dat lastig hard te maken is en waar de overheid en verzekeraars niet direct wakker van liggen.

Volgend jaar stijgt het eigen risico en ook is de kans groot dat je meer betaalt voor je zorgverzekering. Prettig dat de tandartstarieven juist dalen. Zeker wanneer je geen aanvullende tandartsverzekering hebt, of de tandzorg niet (helemaal) onder de vergoeding valt, kan dit de gang naar de tandarts iets verlichten. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie