Nieuws

In 2020 geen huis meer onder water

Wachten met verhuizen tot restschuld verdwijnt niet nodig

donderdag 13 november 2014
In 2020 geen huis meer onder water

Experts buitelen deze maanden over elkaar heen om te benadrukken hoe goed het gaat met de woningmarkt. Beter dan voor de crisis zelfs, als het om vertrouwen gaat. De verkopen nemen hand over hand toe en ook de prijzen stijgen weer. Dat is hard nodig, want heel veel huizen staan onder water. Dat wil zeggen dat de hypotheek op deze huizen hoger is dan de waarde van de woning. De analisten van woningmarktcijfers.nl verwachten dat rond 2020 ook deze problematiek van tafel is. Moeten huiseigenaren met een restschuld daar op wachten? Nee!

Om 2020 als einde van alle sores te voorspellen, rekent Woningmarktcijfers erop dat de huizenprijzen gemiddeld met 2 procent per jaar zullen stijgen. Dat percentage lijkt reëel. Ook ING, de Rabobank en makelaarsvereniging NVM voorspellen een lichte stijging van de huizenprijzen.

Te bescheiden?
Misschien is het zelfs een te bescheiden vooruitzicht. Op basis van de geschiedenis voorspelden wij eerder een veel snellere stijging. Het herstel van de vorige huizencrisis eind jaren tachtig verliep ook in een hoger tempo dan de experts verwachtten. Hoe komt Woningmarktcijfers met dat percentage van 2 procent tot hun predictie?

Voorbeeld
De gemiddelde koopsom van een huis in 2007 was 248.300 euro. De maximale hypotheeksom bedroeg destijds 112 procent van de koopsom. Dan kom je tot een lening van 278.100 euro. Door het inzakken van de huizenprijzen staat deze gemiddelde woning anno 2014 met 40.100 euro onder water. In 2016 is dat afgenomen tot 25.100, in 2018 is er een virtuele schuld van 9.200 en in 2020 is er een overwaarde van 7.800 euro.

Restschuld verdwijnt bij stijging huizenprijzen
Huis Onder Water -01(Berekeningen zijn gemaakt op basis van 50% spaarhypotheek en 50% aflossingsvrije hypotheek)

Niet wachten op positief saldo!
Dat klinkt als licht aan het einde van de tunnel, maar 2020 is nog ver weg. Toch hoef je daar zeker niet op te wachten. Verlies nemen op je huis is niet zo erg als het klinkt. Als je inkomen niet verminderd is, zal er vrijwel niets aan je situatie veranderen na een verhuizing. Het nieuwe huis waar je wilt wonen is minstens zo hard in prijs gezakt als het huis waar je nu woont. De restschuld is bovendien mee te financieren in je nieuwe hypotheek. Of je nu profiteert van de aantrekkende huizenprijzen in je nieuwe huis of in je oude huis, dat maakt niet uit.

1,4 miljoen huishoudens klaar voor nieuwe fase
Er zijn nogal wat mensen in Nederland met een hypotheek hoger dan de waarde van hun huis. Zo'n 1,4 miljoen huishoudens, schat het CBS. Dat zijn vooral jonge mensen die tussen 2005 en 2012 hun eerste huis hebben gekocht. Juist deze groep mensen komt langzaam in een nieuwe fase met bijbehorende nieuwe woonbehoeften.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het gemakkelijker gemaakt voor banken om deze groep mensen tegemoet te komen met hun hypotheek. Daar wordt echter nog onvoldoende gebruik van gemaakt. Heb je een huis dat onder water staat? Bedenk dan dat je niet de enige bent en dat de mogelijkheden altijd groter zijn dan je denkt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie