Nieuws

Eerste zorgverzekeringen fors duurder

Meer premieverhogingen te verwachten?

donderdag 6 november 2014
Eerste zorgverzekeringen fors duurder

De premies voor de zorgverzekering 2015 worden langzaam bekend. Ruim drie weken geleden trapte DSW af, met een gelijkblijvende premie voor de basiszorgverzekering. IZA en UMC volgden recent. De tot nu toe bekendgemaakte premies voor de zorgverzekering liggen gemiddeld genomen fors hoger dan afgelopen jaar. Een voorbode voor meer prijsstijgingen of is die conclusie te voorbarig? Zorgverzekeraars hebben tot 19 november de tijd om jou als klant te informeren over de zorgverzekeringspremie.   

Zorgverzekeraars IZA en UMC richten zich op een specifiek publiek. IZA op medewerkers van een gemeente, de provincie of bijvoorbeeld een overheidsinstantie als het waterschap. UMC is er voor medewerkers van universitair medische centra.

Basiszorgverzekering fors duurder
Vooral UMC voert met een verhoging van € 13 per maand een forse premieverhoging door.  De premie bedraagt volgend jaar € 98,90. Medewerkers van universitair medische centra kunnen gebruik maken van collectiviteitskorting en betalen € 90. De verhoging staat haaks op vorig jaar, toen daalde het tarief voor de basisverzekering juist flink bij deze zorgverzekeraar. 

Ook verzekerden bij IZA betalen meer volgend jaar. Deze zorgverzekeraar biedt zowel een restitutiepolis als een naturapolis aan. De natura zorgverzekering kost in 2015 € 92.60 per maand, € 7,45 meer dan dit jaar. De restitutiepolis stijgt met € 7,61 naar € 95,76 per maand. In deze premies zit al tien procent korting verwerkt die je alleen ontvangt als medewerker bij onder andere een gemeente. Zonder de collectiviteitskorting betaal je € 106,40 bij IZA.

Meer premieverhogingen te verwachten?
DSW speelde al vroeg open kaart met de premie. Op basis daarvan was de stijging van de zorgverzekering al te voorzien. De premiestijging van het UMC ligt hoger dan het gemiddelde. Bij de naturapolis overstijgt de premiestijging zelfs de verwachting van de overheid, die eerder dit jaar aangaf een plus van € 10 per maand te verwachten. IZA blijft daar onder. 

De stijgingen zijn een indicatie. Toch zegt het nog niet alles over de gemiddelde premiestijging die te verwachten valt. De twee genoemde zorgverzekeringen vallen allebei onder verzekeraar VGZ. Bovendien zijn het verzekeringen waarvan het tarief vorig jaar juist stevig daalde. Het wachten is op andere verzekeraars die zich meer richten op jou als particulier. 

Actueel overzicht premies zorgverzekering
Zorgverzekeraars geven aan dat ze laat zijn met het bekendmaken van de premie. Ze geven zelf aan dat dit komt omdat ze alle wijzigingen in de zorg moeten doorberekenen.  De kans is echter groot dat ze uit concurrentieoogpunt de premies lang binnenshuis houden. In de komende week valt meer nieuws te verwachten.

We houden de premies actueel op de zorgpremiepagina. Dagelijks wordt deze pagina voorzien van de op dat moment bekend gemaakte premies .

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie