Nieuws

Beleggen: pessimisten versus optimisten

Aandelenkoersen dip weer te boven

maandag 3 november 2014
Beleggen: pessimisten versus optimisten

Tot eind september was er op de aandelenbeurs weinig aan de hand. Toen kwam de klad erin. Aandelen daalden in nog geen maand meer dan tien procent in waarde. De oorzaak van deze abrupte daling? Vooral de angst dat bedrijven minder winst maken omdat vooral inwoners van Europese landen minder te besteden hebben. De plotseling opgekomen paniek verdween ook als snel, waardoor de aandelenkoersen weer opveerden. Voordat jij je spaargeld in aandelen steekt, wil je uiteraard weten wie je moet geloven. De paniekzaaiers of de optimisten. 

De pessimisten
De pessimisten hebben even het tij meegehad in de afgelopen weken, met verschillende redenen om vooral niet in aandelen te beleggen:

Dalende olieprijs
De prijs van olie daalde recent tot het laagste punt in vier jaar. Belangrijk voor beleggers. Een reden voor de daling is de verwachting dat er minder olie nodig is. Olie is niet alleen nodig voor de benzine (of diesel) in jouw auto. Het wordt gebruikt voor de productie van allerlei producten.

Als er minder vraag is naar olie,  komt dit omdat producenten een afname verwachten van het aantal producten dat ze kunnen verkopen. Een vroeg signaal van een achteruitgaande wereldeconomie dus. Dit geldt overigens ook voor grondstoffen als koper en staal.

Onenigheid in de EU
Het thema Europa is op dit moment geen groot politiek onderwerp. Toch blijft het beleggers bezighouden. Landen als Italië en vooral Frankrijk houden er een eigen agenda op na. Ze negeren de regels vanuit Brussel en bezuinigen minder dan voorgeschreven. Een ergernis voor stabielere landen als Duitsland, die eisen dat de weigeraars hun financiën op orde brengen. 

Als de discussie verder oplaait, zorgt dit voor onrust onder beleggers. Die zijn bang dat alle discussie en het uitblijven van maatregelen voor nieuwe problemen zorgt.

Groei China en andere snelgroeiende landen
Veel Europese landen verkopen producten en diensten wereldwijd. Als het aantal verkopen in het eigen land onder druk staat, is het nog belangrijker dat andere landen wel goed draaien. Landen als China, Japan en ook de Verenigde staten groeien harder door. Toch is de echte vaart eruit en gaan somber ingestelde beleggers uit van een verdere achteruitgang.

Beursverloop Amerika Nederland -01
De optimisten
De optimisten laten zich niet uit het veld slaan en wijzen op het volgende:

Wereldeconomie
Optimisten worden juist wel enthousiast over de wereldeconomie. De economie van China mag dan weliswaar minder hard groeien dan een paar jaar geleden, toch hebben we het dan nog steeds over een groei boven de 7 procent. In de Verenigde Staten groeit de economie met circa 3,5 procent op jaarbasis. Dit terwijl we in Nederland al blij zijn met één procent. Het verschil is ook te merken aan de koersen van aandelen, in Nederland blijft het kwakkelen terwijl aandelen in de Verenigde Staten op het allerhoogste niveau ooit staan.

Lage rente
Zowel bedrijven als consumenten die geld willen lenen, betalen een historisch lage rente. Deze lage rente zorgt voor meer aankopen. Zo zal je eerder besluiten een huis te kopen als je maandelijkse lasten lager uitkomen. Ook bedrijven investeren eerder in bijvoorbeeld nieuwe machines als geld lenen goedkoper is. Het ziet er in de komende tijd niet naar uit dat de rente (flink) stijgt en beleggers hebben hierdoor het vertrouwen dat zowel bedrijven als particulieren meer kopen. Goed voor de winst en goed voor de aandelenkoers.

Ontbreken van alternatieven
Beleggers die enthousiast zijn over aandelen wijzen op het gebrek aan alternatieven.Door de lage rente is het niet interessant om geld uit te lenen. Je eigen spaarrente is hier het levende bewijs van. Geld uitlenen aan een bank of een bedrijf is voor beleggers nu weinig winstgevend. In plaats daarvan nemen ze graag iets meer risico door het geld te investeren in aandelen.

Ondanks de dip in de afgelopen weken hebben de optimisten het gelijk nog aan hun kant. Ze worden daarbij vooral geholpen door de lage rente. Toch bewijst de vrij forse daling dat het vertrouwen vrij snel overboord gaat als daar aanleiding voor is. En met het nog altijd weinig eensgezinde Europa is het wachten op het volgende probleemgeval. Mocht je aandelen kopen, zorg er dan voor dat het geen bedrijven zijn uit één land of uit één sector. Zo ben je minder vatbaar voor plotselinge plaatselijke paniek. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie