Nieuws

ANWB autoverzekering met schadevrije jaren voor kinderen

Wat dekt de verzekering als je kind in jouw auto rijdt?

dinsdag 11 november 2014
ANWB autoverzekering met schadevrije jaren voor kinderen

Sinds afgelopen zomer kunnen jongeren die regelmatig in de auto van hun ouders rijden, via de ANWB autoververzekering alvast beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Het enige wat ouders hoeven te doen, is zoon of dochter bijschrijven op hun verzekeringspolis. Wanneer het kind in de toekomst zelf een auto aanschaft en deze verzekert, profiteert hij van de opgebouwde schadevrije jaren. Maar hoe werkt de constructie van de ANWB precies? En hoe zit het als je kind regelmatig in jouw auto rijdt, maar je niet zo'n verzekering hebt?

Hoewel jongeren tegenwoordig al op zestienjarige leeftijd kunnen starten met rijlessen, is zelfstandig autorijden pas vanaf de achttiendeverjaardag mogelijk. Ook kan er pas dan een eigen auto gekocht worden. Vaak is dat echter wat te prijzig en wordt in de eerste jaren rondgereden in de auto van pa en ma. 

Autobezit Jongeren
Wat is verzekerd?
Officieel zijn jongeren niet verzekerd wanneer ze rondrijden in de auto van hun ouders. Eerder beschreven we al wat je autoverzekering dekt, wanneer je je auto uitleent. Als er schade ontstaat terwijl zoon of dochter achter het stuur zit, wordt deze verhaald op de verzekering van de ouders. De gevolgen hiervan zijn dan ook voor de ouders: de schadevrije jaren van vader of moeder kunnen drastisch dalen en de verzekeringspremie kan daardoor flink stijgen.

Het is dus van belang dat je als ouders goede afspraken met het kroost maakt over het gebruik van de auto. Spreek vooraf af wie wat betaalt bij schade.

Jongere bouwt schadevrije jaren op via ANWB-verzekering ouders
De ANWB biedt ouders de mogelijkheid om hun zoon of dochter bij te laten schrijven op hun autoverzekering. De ouders blijven nog steeds verantwoordelijk voor de auto en bij schade zullen de kosten op hen verhaald worden. Voor hen is er dus weinig verschil. Maar voor de jongere is er wel degelijk een voordeel. Hij begint alvast met het opbouwen van schadevrije jaren.

Wanneer een zeventienjarige zich registreert op de verzekeringspolis van zij ouders, heeft hij -bij goed rijgedrag- op zijn 25e al acht schadevrije jaren opgebouwd. "Op het moment dat die jongere zijn eerste eigen auto verzekert, krijgt hij met acht schadevrije jaren bij de ANWB 80% korting op de jaarpremie van zijn eerste eigen autoverzekering, wat gelijk staat aan circa € 600 korting.", aldus de ANWB.

Opbouwen van schadevrije jaren of korting?
Hoewel het gratis bijschrijven van kinderen op de autoverzekering van ouders goed klinkt, zijn er ook vraagtekens te plaatsen. De ANWB spreekt over het opbouwen van schadevrije jaren, maar het opbouwen van korting is een betere omschrijving. De opgebouwde schadevrije jaren zijn namelijk enkel bij de ANWB te gebruiken.

Normaal gesproken zijn schadevrije jaren overdraagbaar naar andere verzekeraars. Bij de schadevrije jaren die je als jongere op de verzekeringspolis van je ouders bij de ANWB opbouwt, is dit niet het geval. Andere verzekeraars zullen deze schadevrije jaren niet erkennen. Wil je in toekomst profiteren van de schadevrije jaren, dan ben je dus gedwongen verzekerd te blijven bij de ANWB.

Dubbel nadeel bij schade
Dat is niet het enige minpunt. Als een jongere tóch schade rijdt in de auto van zijn ouders, dan vallen de schadevrije jaren van zowel hemzelf als van zijn ouders terug. Voor de ouders betekent dit minder no-claim korting en dus een hogere premie. Voor de jonge bestuurder betekent dit minder schadevrije jaren. De kans bestaat hierdoor dat hij met een negatief aantal schadevrije jaren zijn eerste auto moet verzekeren.

Dit kan vervolgens een reden zijn om de eerste auto juist niet bij de ANWB te verzekeren. Bij een andere verzekeraar heb je namelijk geen last van de negatieve schadevrije jaren. Die worden niet erkend. De ANWB vind het waarschijnlijk niet erg dat de jongere toch voor een andere verzekeraar kiest: brokkenpiloten kosten hen meer dan nette bestuurders.

De ANWB speelt handig in op het feit dat veel jongeren regelmatig in de auto van hun ouders rijden. Door het kind bij te schrijven op de verzekering van de ouders, houdt de ANWB zicht op de bestuurders. Tevens wordt de jongere alvast warm gemaakt voor een verzekering bij ANWB, want waarom zou  je nog voor een andere verzekering gaan, als de ANWB je korting biedt. De verzekering waarop kinderen bijgeschreven kunnen worden lijkt vooral een marketingtruc voor klantbinding te zijn. Voor ouders zitten er in ieder geval weinig voordelen aan. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie