Nieuws

Wordt huren écht in één keer 8% duurder?

Meer bescherming voor huurder in aantocht

woensdag 29 oktober 2014
Wordt huren écht in één keer 8% duurder?

Er bestaat een grote kans dat er een wet komt die makelaars verbiedt om nog bemiddelingskosten te rekenen aan huurders. Verhuurders zullen daarom deze bemiddelingskosten (courtage) doorberekenen in hun maandhuur. Huurprijzen kunnen daardoor met wel 8% stijgen. Dat voorspelt Jasper de Groot van Pararius, een website waarop makelaars hun vrije huurhuizen kunnen aanbieden. Moeten huurders werkelijk een fikse huurstijging vrezen of neemt Pararius hier gewoon de verhuurmakelaars in bescherming?

De huidige situatie
Op dit moment mogen verhurende partijen zoals Direct Wonen, Rotsvast en vele andere bekende en minder bekende verhuurmakelaars courtage in rekening brengen bij zowel huurders als verhuurders van de huurwoning. De verhuurmakelaar incasseert dus twee keer: bij de eigenaar voor het vinden van de huurder en bij de huurder voor het behartigen van de belangen en ik contact brengen met de verhuurder.

De nieuwe situatie
De overheid wil de huurder beter beschermen en makelaars daarom misschien verbieden om nog een maand huur als bemiddelingskosten in rekening te brengen bij de nieuwe huurder. Dat betekent dat de eigenaar van het huis ook moet opdraaien voor de bemiddelingskosten die voorheen door de huurder betaald werden. Een dubbele courtage dus, ervan uitgaande dat die verhuurder daar werkelijk mee akkoord gaat.

Infographic huren 8% duurder

'Pas op voor een averechts effect'
Verhuurorganisatie Pararius vreest voor een averechts effect. "De makelaar wordt op deze manier gedwongen voor de verhuurder op te treden omdat deze hem betaalt", zo zegt De Groot. Volgens hem vormt de huurderscourtage op dit moment een garantie dat de makelaar opkomt voor de belangen van de huurder. Die 'belangenbehartigersfunctie' komt nu te vervallen.

Paniek om niks?
De vraag is of dit laatste probleem daadwerkelijk gaat ontstaan. De gemiddelde courtage die een huurder betaalt, is nu één maand huur, gemiddeld € 1.005. Waarschijnlijk zijn er voldoende partijen in de markt bereid om voor een gedeelte van dit bedrag onafhankelijk de belangen van de huurder te waarborgen.

Krijgt huurder een onafhankelijke controleur?
Stel dat een andere, onafhankelijke partij voor € 300 aanbiedt om het huurcontract kritisch door te nemen en, indien nodig, er bij de makelaar / verhuurder op aandringt de vereiste aanpassingen te laten doorvoeren. Dan zou deze situatie juist een voordeel opleveren. Zo'n derde partij heeft namelijk geen enkel belang bij het werkelijk tot stand komen van de overeenkomst. Hij wordt door de huurder 'los' betaald voor zijn diensten.

Nadeel van bovenstaande situatie is, zoals Pararius stelt, dat een eventuele verhuurder zijn hogere courtage zal willen doorberekenen aan de huurder. De huren kunnen daarmee fors stijgen. Pararius schat zelf met zo'n 8%.

Makelaars in het nauw
Wat Pararius niet vermeldt, is de mogelijkheid dat de verhuurder helemaal niet bereid is om meer courtage aan de makelaar te betalen. De makelaar zal zijn best doen dit te voorkomen en proberen extra druk te zetten op de verhuurder om het hogere bedrag te betalen.

Anderzijds is het ook mogelijk dat er een concurrentiestrijd gaat plaatsvinden onder makelaars. Makelaars die zelf bereid zijn genoegen te nemen met een lagere courtage zullen uiteindelijk de strijd winnen. En dat laatste is dan wél weer in het belang van de consument.

Voorlopig is het eerst wachten op de wetswijziging van de overheid. Daarna zal snel duidelijk worden hoe verhuurders en makelaars hierop zullen reageren. Dat hiermee een en ander zal veranderen in de particuliere huursector staat buiten kijf.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie