Nieuws

Stuwmeer aan kopers staat klaar

Prijzen zullen verder stijgen

vrijdag 10 oktober 2014
Stuwmeer aan kopers staat klaar

Volgens de profeten van ING en NVM zullen de prijzen van woningen het komende jaar stabiliseren op het huidige niveau of slechts mondjesmaat stijgen. Dat is tegengesteld aan alle economische wetten. Na de vorige recessie op de woningmarkt (tachtiger jaren) bleek al dat zodra de markt het dieptepunt had verlaten de prijzen veel sterker stegen dan analytici verwacht hadden. Ook deze keer lijkt dat te gebeuren want er heeft zich een stuwmeer aan potentiële kopers opgehoopt. 

Zo'n 450.000 kopers hebben hun koopbehoefte de afgelopen jaren ingeslikt. In het jaar 2006 (topjaar) lag het aantal kopers van een woonhuis nog om en nabij de 220.000. In normale jaren worden gemiddeld genomen tussen de 200.000 en 210.000 bestaande woningen verkocht. Een jaar geleden was dat nog maar de helft.

Aantal woningtransacties 2004 - 2013
Aantal Woningtransacties 2004-2013

Gemiddeld hebben sinds 2008 per jaar circa 130.000 transacties plaatsgevonden.  Dat betekent dat tussen de 400.000 en 500.000 huishoudens jarenlang hun adem hebben ingehouden. Zij komen de komende  twee jaar op de markt en zullen daarmee ongetwijfeld zorgen voor een opstuwing van de huizenprijzen naar normale waarden.

Alle signalen op groen
Niet alleen het kopersaanbod is op dit moment maximaal, ook de kosten voor een lening zijn gedaald. Zo kan een hypotheek met een 10-jaar-vaste termijn al gesloten worden tegen slechts 2,8 procent rente. De gemiddelde rente van de afgelopen 10 jaar lag op zo'n vijf procent. Daar komt nog bij dat een gemiddelde woning momenteel voor bijna € 50.000,- onder de prijs kan worden gekocht. Al deze factoren zullen de activiteit op de woningmarkt sterk verhogen, hetgeen een prijsopdrijvend effect zal hebben.

Weer nieuwbouwwoningen
Het aantrekken van de woningmarkt zal ook positief werken op de bouw. Bouwers zullen weer perspectief zien om te bouwen en woningen binnen een acceptabele termijn en prijs kwijt te raken. Dat zal een positieve impuls geven aan het terugdringen van de werkloosheid in de bouw. Maar niet alleen in de bouw. Ook in alle aanpalende sectoren zullen nieuwe mogelijkheden ontstaan.

Kortom: het aantrekken van de woningmarkt zal de Nederlandse economie een sterke impuls geven, waardoor meer mensen meer mogelijkheden krijgen om een woning te kopen. Daarbij staat vast dat de prijzen van huizen weer zullen stijgen naar nu nog niet voorstelbare hoogten.  

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie