Nieuws

Starterslening aanvragen? Wees er snel bij!

Geld voor startersleningen bijna op

dinsdag 7 oktober 2014
Starterslening aanvragen? Wees er snel bij!

Wie nog een woning wil kopen met een starterslening moet er snel bij zijn. Het potje dat de overheid voor startersleningen beschikbaar stelde, is waarschijnlijk eind dit jaar al leeg. Dat blijkt uit cijfers van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVN), het instituut dat de leningen verstrekt. Het feit dat de bodem van de pot in zicht komt, is een nieuw signaal dat de huizenmarkt aantrekt. Dat zou voor de overheid een reden kunnen zijn om het potje niet opnieuw te vullen. De financiële steun in de rug voor starters was bedoeld om de woningmarkt op gang te helpen. Wat is de starterslening en hoe vraag je hem aan?

Als het maximale bedrag dat je kunt lenen voor een eerste huis net te laag is om het te kunnen kopen, kun je het verschil overbruggen met een starterslening. De voorwaarden van die aanvullende lening zijn bovendien zeer gunstig. Zo hoef je de eerste drie jaar geen rente over de lening te betalen. Daarna wel, tenzij je daar volgens de draagkrachtmeting van het SVN nog niet toe in staat bent. De looptijd van de lening is net als bij gewone hypotheken 30 jaar en de rente is gewoon fiscaal aftrekbaar. De starterslening kun je te allen tijde boetevrij aflossen.

Rekenvoorbeeld
De starterslening mag maximaal 20 procent van het totale aankoopbedrag van de woning bedragen (koopsom woning + kosten koper). Als het totale aankoopbedrag 140.000 euro bedraagt, kun je daarvan maximaal 28.000 met een starterslening financieren.

Hoe belangrijk de starterslening is voor de huizenmarkt, blijkt uit de enquête die het SVN hield onder ruim 1.500 starters die succesvol een extra lening sloten. Ruim 70 procent van hen gebruikt de financiering om eerder een huis te kopen dan ze eigenlijk planden. Zonder de aanvullende lening zouden ze helemaal geen huis gekocht hebben, of zouden ze de aankoop van de woning nog één of twee jaar uitstellen.

'Ruim de helft van de gemeenten stopt'
Momenteel worden er wekelijks 150 tot 200 startersleningen toegekend. Als het aantal aanvragen in de komende maanden gelijk blijft, betekent dat het huidige potje voor het einde van het jaar leeg is.
Gemiddelde Starterslening -03

De pot wordt voor de helft gevuld met geld van het rijk en voor de andere helft met geld van de gemeenten. Als het rijk geen geld meer stopt in de startersleningen, dan hangt het van de afzonderlijke gemeenten af of ze door willen gaan met het financieel ondersteunen van starters. Het SVN schat dat slechts 30 tot 50 procent van de huidige gemeenten die de lening aanbieden daartoe bereid zijn.

Nu is de starterslening nog in 300 van de 403 Nederlandse gemeenten beschikbaar. Als je in zo'n gemeente een huis wil kopen en daarbij gebruik wil maken van de starterslening, dan is het verstandig om dat in ieder geval dit jaar nog in gang te zetten. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie