Nieuws

Spaarrente betalen in plaats van ontvangen

ECB ontmoedigt sparen met een negatieve rente

dinsdag 21 oktober 2014
Spaarrente betalen in plaats van ontvangen

De Nederlandse overheid leende begin oktober 2,19 miljard euro van investeerders. Daarbij kregen de gulle gevers geen rente. In plaats van een rentebeloning moeten ze zelfs 0,07 procent betalen om het geld bij de staat te mogen onderbrengen. Steeds vaker lukt het overheden om te lenen tegen een 'negatieve rente'. Met andere woorden, je moet een soort boeterente betalen als je geld uitleent aan de staat in plaats dat je er iets voor ontvangt. Ook bij banken doet dit fenomeen zijn intrede. 

Banken en overheden komen zo makkelijk aan geld dat ze er soms te veel van hebben. Zeker in geld waar maar kort over beschikt kan worden, is bar weinig interesse. Tijd om enkele vragen te beantwoorden over dit nieuwe spaartijdperk.

Waarom kost sparen geld?
Dat ook banken een negatieve rente rekenen, heeft alles te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Normaal gesproken kan een bank als ING of ABN geld bij de ECB stallen in ruil voor een rentevergoeding. De ECB probeert echter met een negatieve rente banken ertoe te bewegen het geld niet op te potten maar het juist uit te geven.

Banken rekenen die boeterente door aan hun eigen klanten. Zo wordt het voor iedereen minder interessant om te sparen. Precies wat de ECB wil bereiken.

Waarom toch sparen als het geld kost?
Je zou denken dat banken niet zo gek zijn om geld onder te brengen bij de ECB als ze daar niets voor terugkrijgen. Zo eenvoudig ligt het echter niet. Het risico dat een bank loopt speelt daarbij een grote rol. De kans dat de toezichthouder het geld niet meer terug kan betalen is minimaal. Heel anders dan wanneer de bank het uitleent aan een bedrijf of aan jou als je een woning koopt.

Op kleinere schaal geldt dit ook voor jou als particulier. Je neemt genoegen met een lage spaarrente omdat de alternatieven meer risico met zich meebrengen. Bijvoorbeeld al je geld in een woning steken, of in aandelen, brengt andere risico's met zich mee dan de spaarrekening.

Wat betekent het voor jouw spaarrente?
Vooralsnog hoef je niet bang te zijn dat ook jij spaarrente gaat betalen in plaats van ontvangen. Dit geldt vooral voor grote instellingen die forse bedragen voor een korte tijd kwijt willen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een pensioenfonds. Dat kan bijvoorbeeld aandelen verkopen en voor het geld pas een paar dagen later een nieuwe bestemming hebben. Graag vangen ze in dat geval tijdens die dagen nog wat rente. Jouw spaargeld is voor de bank interessanter omdat jij het doorgaans niet binnen een korte tijd weer verplaatst.

Wel is duidelijk dat het beleid van de ECB niet al te positief is voor de rente op jouw spaarrekening. Uiteindelijk is het doel van de instantie dat jij geld uitgeeft. Een sterk stijgende spaarrente is in dat geval niet handig. Want dan maak je eerder geld over naar de spaarrekening.

Banken kunnen goedkoop aan geld komen. Ook in de afgelopen weken daalde de spaarrente die je ontvangt. Hier zal niet snel een eind aan komen. Toch maar toegeven aan de wensen van de ECB en gaan beleggen, het huis kopen of die auto kopen die nodig aan vervanging toe is? 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie