Nieuws

Minder inbraken, meer buit

Winter grootste risicoperiode

dinsdag 14 oktober 2014
Minder inbraken, meer buit

Afgelopen jaar werd er 240 keer per dag ingebroken. Hiermee is de hoeveelheid inbraken, na een aantal jaar van forse toename, eindelijk gedaald. Verrassend is dat de drukbevolkte Randstad niet het favoriete werkgebied is van criminelen. Juist in Noord-Brabant, Limburg en Flevoland moet je beducht zijn op inbraak. Hoewel het aantal landelijk gezien iets afnam, was de schade groter. Hoe zorg je ervoor dat jouw huis wordt overgeslagen?

Afgelopen jaar werden er in Nederland per duizend huishoudens 4,4 inbraakclaims ingediend. Dit blijkt uit een rapport van brancheorganisatie Verbond van Verzekeraars.Het aantal claims verschilt sterk per provincie. Net als vorig jaar liepen Brabanders het grootste risico om een leeg gehaald huis aan te treffen. Groningen is nog steeds de veiligste provincie van het land, al nam de inbraakkans daar wel met maar liefst 12,2 procent toe.

Aantal Inbraakclaims
Bewoners van Vinex-wijken doen er verstandig aan extra te investeren in sloten: de inbraakkans ligt hier 15% hoger dan in vergelijkbare stedelijke gebieden. Een verklaring hiervoor is dat er in Vinex-buurten minder sociale controle is: bewoners kennen elkaar minder goed en zijn vaker van huis.

Winter risicoperiode
In de wintermaanden ligt de kans op woning inbraak altijd een stuk hoger. Inbrekers gaan graag op pad in het donker en hebben hier in de koude maanden ruim de tijd voor. De piek ligt jaarlijks rond de feestdagen. De kans op inbraak is dan twee keer zo hoog als in de zomermaanden.
Aantal Inbraakclaims Per Dag
Minder inbraken, maar wel meer buit
In 2013 werd er 87.480 keer ingebroken, wat neer komt op 240 inbraken per dag. Een jaar daarvoor lag het aantal inbraken met 250 per dag nog 4 procent hoger.

Hoewel het aantal inbraken afgenomen is, nam het gemiddelde schadebedrag per inbraak wel toe. Schadespecialist CED maakte eerder bekend dat het totale schadebedrag binnen een jaar landelijk met 9,2 procent daalde, maar dat het gemiddelde schadebedrag per inbraak juist met 4,8 procent toenam. Inbrekers slaan dus minder vaak hun slag, maar gaan er wel vandoor met een grotere buit.

Ruitje ingetikt en tv weg?
Wanneer er bij jou wordt ingebroken, kun je schade verhalen op je woonverzekeringen. Bij inbraak in je woning krijg je vaak te maken met twee soorten kosten: schade aan je woning en het gemis van gestolen spullen. Het ingetikte ruitje wordt gedekt door je opstalverzekering en voor de gestolen TV richt je je tot je inboedelverzekering. Eerder schreven we al over de dekking van de inboedel- en opstalverzekering en de wat deze vergoeden bij inbraak.

Voorkomen dat inbrekers binnenkort bij jou aan de deur staan? Investeer dan in goede sloten. Onderzoek toont aan dat de kans op inbraak met 90 procent afneemt wanneer je gebruik maakt van sloten met het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Dit kan tevens voordelig uitpakken voor je verzekeringspremie. Diverse woonverzekeraars geven hun klanten korting wanneer de woning het keurmerk verdient.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie