Nieuws

Kosten fysiotherapie, beugel of kroon vaak onbekend

Aanvullend verzekeren of zelf betalen?

vrijdag 24 oktober 2014
Kosten fysiotherapie, beugel of kroon vaak onbekend

Als je bij de tandarts komt voor een wortelkanaalbehandeling, vraag je niet snel: "Wat zijn de kosten van een behandeling precies en welk deel daarvan is verzekerd?". Je hebt het gevoel dat je hoofd op springen staat en wilt zo snel mogelijk van de pijn af. Ongeacht de kosten. Ook aan een fysiotherapiebehandeling gaat doorgaans geen uitgebreid kostenonderzoek vooraf. Is een aanvullende verzekering verstandig of kan je ook het risico lopen om de kosten uit eigen zak te betalen?

Met een basisverzekering ben je verzekerd voor standaardzorg van onder andere huisarts en ziekenhuis. Wil je echter gebruik maken van bijvoorbeeld een orthodontist, tandarts of fysiotherapeut is deze basisverzekering niet toereikend en is een aanvulling nodig. Tenminste: als je de kosten afgedekt wil hebben.

Aanvullende verzekering  voordeliger dan zelf betalen
Een rekenvoorbeeld: je verzekeraar biedt je een aanvullende verzekering voor € 16 per maand, ofwel € 192 per jaar. In ruil daarvoor krijg je maximaal € 400 aan fysiotherapie vergoed. In de praktijk betekent dit dat je ongeveer 14 behandelingen vergoed krijgt.

Fysiotherapie Kosten

Kies je niet voor een aanvullende verzekering, dan betaal je de behandelingen zelf. Voor de € 192 die je nu niet aan de verzekeraar betaalt, kun je een keer of zes naar de fysio. Ga je vaker, dan was een aanvullende verzekering goedkoper geweest. Ga je minder vaak, dan ben je zonder verzekering goedkoper uit.

Fysiotherapeuten bepalen hun eigen tarief
Wanneer je naar de fysiotherapeut gaat en je bent aanvullend verzekerd, valt dat vaak onder de dekking van de verzekering. Let er in dat geval op dat de fysiotherapeut die jij wil bezoeken aangesloten is bij jouw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar heeft namelijk prijsafspraken gemaakt met de fysiotherapeut. Wanneer je fysio geen contract heeft met je zorgverzekeraar, kan het zijn dat je een deel zelf moet ophoesten.

Ben je niet aanvullend verzekerd, dan wil je weten welke tarieven gelden. De fysiotherapeut is verplicht om voor niet-verzekerden zijn tarief op een goed zichtbare plek te hangen. In sommige gevallen biedt de website van de praktijk uitkomst. Fysiotherapeuten rekenen wisselende tarieven en bepalen zelf wat ze rekenen aan iemand zonder aanvullende verzekering.

Kosteninschatting tandarts
Bij de tandarts en orthodontist zijn de kosten gelukkig makkelijker te berekenen. De overheid heeft voor alle behandelingen een maximaal tarief vastgesteld. Voor de periodieke controle geldt bijvoorbeeld een maximum van € 21,29. De kosten zijn dus gelijk, ongeacht de vraag of ze vanuit de verzekering betaald worden. 

Wil je weten wat een bepaalde behandeling kost, vraag de tandarts zelf om een prijs. Je kunt op de website van de NZA ook zelf uitrekenen wat je ongeveer kwijt bent aan de tandartspraktijken.

Vergoeding tussen de 80 en 100 procent
Als je een aanvullende verzekering voor tandartskosten hebt, worden je tandartskosten meestal voor 80 tot 100 procent vergoed door je zorgverzekering. Uiteraard wel met een maximumbedrag, afhankelijk van welke tandartsverzekering je gekozen hebt.

Met een aanvullende verzekering ben je goedkoper uit, maar alleen als je er ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Jaarlijks bezoekt één op de vijf Nederlanders de fysiotherapeut voor gemiddeld zeven behandelingen. Ben je blessuregevoelig, is aanvullend verzekeren dus een goed plan. Ook wanneer je flinke kosten verwacht bij de tandarts, is een aanvullend pakket geen overbodige luxe. Een kroon kost immers al gauw € 700. Ben je kerngezond en is je banksaldo prima op peil, dat valt te overwegen om het risico zelf te dragen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie