Nieuws

Koophuizen weer als broodjes over de toonbank!

ING blundert met voorspelling woningmarkt

donderdag 9 oktober 2014
Koophuizen weer als broodjes over de toonbank!

Ger Hukker, voorzitter van de NVM  - de Nederlandse Vereniging van Makelaars - kwam aan het begin van de herfst met zomerse berichten: "Het herstel van de woningmarkt zet door". En niet zo'n klein beetje ook, want een vrij nauwkeurige schatting van het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal komt op maar liefst 39.000 verkochte huizen. Dat is bijna evenveel als in het derde kwartaal van 2008, het laatste kwartaal vóór de recessie, toen exact 40.971 woningen werden verkocht.

Een fors aantal belanghebbenden in de woningmarkt zat met smart te wachten op de cijfers die de NVM traditiegetrouw kort na het aflopen van een kwartaal aan de markt zou prijsgeven. Vooral na de sikkeneurige berichtgeving van vorige week van het perscentrum van de ING: "De huizenmarkt maakt even pas op de plaats", schoten velen vandaag van blijdschap uit de stoel.  Het bericht van de NVM duidt niet alleen op herstel, nee, gezien de forse ruk omhoog vergeleken met vorig jaar blijkt dat koophuizen momenteel weer als broodjes over de toonbank gaan.

Stuwmeer aan kopers
"Als broodjes over de toonbank"? Dat kan je inderdaad wel zeggen. Vorig jaar om deze tijd zou niemand hebben kunnen geloven dat een jaar later het aantal verkochte woningen bijna 30 procent hoger zou liggen. Het vertrouwen in de woningmarkt is dus duidelijk terug en het eind is nog lang niet in zicht.

De afgelopen jaren heeft zich een stuwmeer aan potentiële kopers gevormd. Daarvan heeft nog maar een klein percentage de durf gehad om (weer) een koopwoning aan te schaffen. Veel langer wachten zou 'zonde' zijn want de omstandigheden om een huis te kopen zijn nog nooit zo gunstig geweest.

De rente ligt op het laagste niveau sinds het jaar 1540 en de gemiddelde prijs van een koopwoning (volgens de NVM € 214.000), ligt momenteel zo'n 20 procent onder het niveau waarop die momenteel volgens het langjarig gemiddelde zou moeten liggen (€ 263.251). Met de wetenschap dat de prijzen sinds het derde kwartaal van vorig jaar alweer met bijna 4 procent zijn gestegen, zullen niet veel potentiële kopers nog langer willen wachten met een koopbeslissing.
Huizenprijzen Sinds 1947
ING: appels met peren
Terwijl de NVM op basis van haar recente gegevens zeer stellig beweert dat het herstel van de woningmarkt doorzet, zei het onderzoeksbureau van ING een week geleden doodleuk dat het herstel juist stagneert. Hoe kan dat en wie heeft gelijk? ING vergelijkt het verkoopcijfer van de maand augustus met dat van februari en constateert dat er in februari van dit jaar ongeveer evenveel woningen zijn verkocht als in augustus. Daarop komt ING met de persmededeling "Woningmarkt maakt pas op de plaats!". Dat was even schrikken natuurlijk.

Analyse van de ING-cijfers wijst echter uit dat ING appels met peren vergelijkt. De maand augustus is al sinds jaar en dag een zeer slappe huizenverkoopmaand omdat het merendeel van de mensen die in de meest kooplustige leeftijd  van tussen 25 en 45 jaar zitten, dan vakantie houdt. Februari en augustus met elkaar vergelijken wordt dus als bijzonder merkwaardig gezien.

Zeer sterk derde kwartaal 2014
Veel belangrijker is het gegeven dat volgens de NVM de verkoop in het slappere derde kwartaal dit jaar qua aantal nu juist vrijwel niet slechter is geweest dan in het tweede kwartaal. Een derde kwartaal dat gelijk scoort aan een tweede kwartaal is zelfs in de uitstekende verkoopjaren 2006, 2007 en 2008 niet voorgekomen. In 2006 werden in het tweede kwartaal 59.000 huizen verkocht, tegen 47.500 in het derde kwartaal. In 2007 was die verhouding 55.000 om 45.000 en in 2008 lag dit op 54.562 versus 40.971. Jaarlijks lag het aantal verkopen in het derde kwartaal dus zo'n 20 tot 30% lager dan in het tweede kwartaal.

Dat het aantal verkochte woningen in het derde kwartaal van 2014 alweer op het niveau van 2008 zou liggen, had niemand durven dromen. De verwachting is daarom  dat, nu de maandlasten voor een gemiddeld koophuis circa € 250 per maand lager liggen dan vijf jaar geleden en daarmee per saldo even hoog zijn als die aan het eind van de vorige eeuw, de woningmarkt er ook het laatste kwartaal van dit jaar feestelijk uit zal zien.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie