Nieuws

Hypotheekrente daalt naar 2,8 procent!

Oktober 2014 beste maand om te kopen ooit?

donderdag 2 oktober 2014
Hypotheekrente daalt naar 2,8 procent!

Het is als skiën op een piste waar geen einde aan komt: de Nederlandse hypotheekrente blijft maar dalen. Sinds vandaag bedraagt de laagste hypotheekrente met een 10 jaar vaste termijn nog maar 2,8 procent! Opnieuw een record. Het financieren van een woning was nog nooit zo goedkoop als nu. Maakt dat oktober 2014 tot de beste maand ooit om op Funda een nieuw huis uit te zoeken of mogen we er ook een voorjaarsproject van maken?

De hypotheekrente zal zeer waarschijnlijk nog wel even laag blijven. Het tarief van 2,8 procent hoort bij een hypotheek van Delta Lloyd. Een grote speler op de Nederlandse hypotheekmarkt die in het verleden regelmatig trendsetter was.

Concurrentieslag hypotheekaanbieders
Hypotheekverstrekkers als Aegon en Nationale Nederlanden kunnen zich veroorloven duurder te zijn dan de prijsvechters, maar een forse daling van Delta Lloyd zullen ze vroeg of laat bij willen houden.

Daarnaast is er sinds tijden weer een van oorsprong buitenlandse hypotheekverstrekker die zich laat horen op de Nederlandse hypotheekmarkt. Bank of Scotland gaat in het vervolg verder als LloydsBank. Lange tijd stonden de hypotheekactiviteiten van deze aanbieder op een laag pitje. De bank probeert haar marktpositie weer terug te winnen en gaat naar eigen zeggen de concurrentie aan. Het is voor jou als huizenkoper te hopen dat dit het begin is van een concurrentieslag.

Lage rente duurt voort
Op Europees niveau zijn de voortekenen voor een langdurig lage rente ook zichtbaar. Zolang de economie in de eurozone broos en breekbaar blijft, stelt de Europese Centrale Bank (ECB) gemakkelijk geld beschikbaar aan consumentenbanken om uit te lenen. Concreet betekent dat lage tarieven voor het lenen van geld. Omdat Europeanen nog voorzichtig zijn met hun financiële uitgaven, zal de ECB voorlopig de banken blijven stimuleren geld uit te lenen.

Huizenprijzen in de lift
Oktober 2014 is ongetwijfeld niet de laatste maand om te profiteren van extreem goedkope hypotheken. Het woningaanbod neemt echter wel af. In september stonden er nog 207.000 woningen te koop. Verhoudingsgewijs veel, maar al wel 10 procent minder dan een jaar geleden.

Verwachte prijsstijging woningen 2015
Stijging Huizenprijzen NL 2015

Zeker in populaire gebieden neemt het aanbod snel af. In Amsterdam staan momenteel 5.900 huizen te koop, tegenover 8.100 een jaar eerder. De toegenomen vraag naar koopwoningen wordt langzaam maar zeker ook zichtbaar in de huizenprijzen. De ING verwacht dat een huis in 2015 gemiddeld 2 procent duurder wordt dan nu.

Rekenvoorbeeld
Eind mei was de laagste hypotheekrente voor een 10 jaar vaste periode 3,4 procent. Een rentepercentage dat lang niet voor mogelijk werd gehouden. Inmiddels is de rente zelfs nog 0,6 procent verder gedaald. Na de 10-jaar vaste periode loopt het voordeel op tot bijna 4.000 euro!

Voordeel lagere rente bij € 250.000 annuïteitenhypotheek?

 

Netto per mnd*
(incl. aflossing)

Netto per jaar*
(incl. aflossing)

Totaal 10 jaar*
(incl. aflossing)

3,4 % rente

€ 903

€ 10.836

€ 108.360

2,8 % rente

€ 871

€ 10.452

€ 104.520

* Gerekend met netto rente + aflossing over eerste 10 jaar van looptijd hypotheek

Samengevat: de hypotheekrente is extreem laag. Het aanbod van koophuizen neemt langzaam af, maar is nog steeds ruim. De kans op een stijgende hypotheekrente is voor de korte termijn klein. Dit geldt echter niet voor de woningprijzen. Die lopen op dit moment langzaam op en hebben nog heel veel verloren waarde in te halen. Kortom, oktober 2014 is als maand om te kopen misschien wel de gunstigste maand tot nu toe. Aan de hypotheekrente ligt het niet, het is eerder de kans op prijsstijgingen waardoor wachten tot het voorjaar een risico is. 

Wil je weten wat je maximaal kunt lenen en wat in jouw situatie de ideale hypotheek is? Laat dit weten via het onderstaande formulier.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie