Nieuws

Huis huren steeds duurder dan huis kopen!

Kopen of huren, voor- en nadelen

vrijdag 31 oktober 2014
Huis huren steeds duurder dan huis kopen!

Het kopen van een huis wordt steeds goedkoper in vergelijking met huren. Een huis huren kostte in oktober 2013 en 2014 ongeveer evenveel: € 1.005 per maand gemiddeld. Kopen werd juist veel goedkoper. De bruto rentelast van een gemiddeld huis daalde van € 691 naar € 559 per maand. Huren is daarmee € 446 per maand duurder dan kopen. Een record.

Een huis kopen is dus veel en veel goedkoper dan een huis huren. Die lage maandlasten zijn daarmee het belangrijkste argument om te kiezen voor een koophuis in plaats van een huurwoning. Maar natuurlijk is prijs niet het enige argument. We zetten de argumenten op een rij.

 • Reparaties en woonhuisverzekering
  Besluit je een huis te kopen, dan betaal je zelf voor je woonhuisverzekering (opstalverzekering). Onderhoud en reparaties aan je woning moet je ook zelf bekostigen. Bij huur betaalt de verhuurder dit voor je.
 • Vaste of variabele lasten
  Bij huren kan jaarlijks de huurprijs worden verhoogd. Bij een huis kopen kies je meestal voor een periode van stabiele rentelasten, zoals 5, 10 of 20 jaar vast.
 • Rente koophuis fiscaal aftrekbaar
  De rente over je hypotheek is fiscaal aftrekbaar. De huur van een huurhuis is dat niet. Daardoor dalen de rentelasten van je huis vaak met meer dan 25%.
 • Huur versus eigendom
  Als eigenaar van een woning moet je verplicht aflossen. Hierdoor word je, in 30 jaar tijd. langzaam eigenaar van je woning. Bij huren blijft de verhuurder gewoon eigenaar. De huur die je betaalt, is jouw recht om in de woning te mogen wonen.
 • Vast of flexibel
  Uit een huurhuis kun je snel vertrekken. Meestal met een paar maanden of hooguit met een jaar wanneer je contract een langere looptijd heeft. Een huis kopen doe je om er langer in te wonen. Raak je je baan kwijt of gaat het mis met je relatie, dan kan een koophuis een 'blok aan je been' worden.

 • Veel of weinig keus
  Ben je op zoek naar een koopwoning, dan heb je veel meer huizen om uit te kiezen dan bij een huurwoning.  


Het huren van een woning is veel duurder dan het kopen van een huis. Toch kan het in bepaalde situaties verstandiger zijn om (tijdelijk) te kiezen voor een huurhuis. Een financieel adviseur kan de verschillen voor je op een rij zetten en je helpen een verantwoorde keus te maken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie