Nieuws

Heeft een zelfrijdende auto nog een verzekering nodig?

Auto verzekeren in 2022 helft goedkoper

vrijdag 17 oktober 2014
Heeft een zelfrijdende auto nog een verzekering nodig?

Google kan het al. Een auto zelfstandig op de openbare weg laten rijden zonder tussenkomst van een menselijke bestuurder. Met behulp van sensoren houdt de auto zich aan de maximumsnelheid, blijft er voldoende afstand tot andere weggebruikers en remt de auto voor voetgangers. Als iedereen in een zelfrijdende auto rijdt, dan kan het aantal ongevallen met 81 procent omlaag, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Minder schade betekent ook minder premie betalen. In 2022 misschien al de helft minder. Heeft een zelfrijdende auto überhaupt nog wel een verzekering nodig?

Zelfrijdende auto's hebben de toekomst. Niet alleen zijn de softwarebouwers van Google al jaren druk bezig met de ontwikkeling, ook de autofabrikanten zetten stevig in op autonome wagens. In 2016 komt er een Cadillac uit met een handsfree besturingssysteem dat botsingen moet voorkomen. Luxe modellen van andere merken kunnen bijvoorbeeld al zelfstandig inparkeren. Als je weet dat parkeerschades tot de grootste kostenposten van verzekeraars behoren, dan is het veilig te voorspellen dat de verzekering in de toekomst goedkoper wordt. Het Britse verzekeringsmagazine InsuranceDay schat dat in 2022 autoverzekeringen 50 procent goedkoper zijn.

Premie verwerkt in de aanschafprijs van de auto?
Toch zullen ongevallen nooit voor 100 procent te voorkomen zijn, zelfs niet met zelfstandig rijdende auto's. Dat zet de autoverzekeraars voor een probleem. Want als jij zelf niet de controle had over de auto toen het ongeluk gebeurde, wie draait er dan op voor de schade? Een groot deel van de aansprakelijkheid zal in dat geval verschuiven van de automobilist naar de maker van de auto. Als de kans op aansprakelijkheid kleiner wordt, zal ook dat gunstig zijn voor de prijs van een autoverzekering. Hoewel dat ook relatief is. De verzekeringspremie zal dan misschien verwerkt worden in de aanschafprijs van de auto.

Zwarte doos in de auto
In ieder geval zullen auto's een zwarte doos moeten krijgen. Deze houdt de gegevens van een autorit bij. Vergelijkbaar met een zwarte doos in een vliegtuig. Uit zo'n kastje kan opgemaakt worden wat er precies gebeurde toen het ongeluk voorviel. Zulke apparatuur in de auto is in het buitenland al heel gewoon, omdat het ook bij kan houden of de bestuurder zich aan de snelheid houdt en niet roekeloos rijdt. Dat geeft verzekeraars de mogelijkheid om bekwame bestuurders een extra korting te geven op de premie.

Verzekeraar Weet Waar Je Bent Met Je Auto
Een zelfrijdende auto heeft nog steeds een verzekering nodig. Software voorkomt geen barst in de voorruit, noch hagel- of inbraakschade. Maar voor een volledig autonome auto is 'schade opgelopen in het verkeer' een onbeduidende dekking in de polis geworden. Dat zal voor consumenten in de toekomst een flinke besparing opleveren. Zoveel is zeker.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie