Nieuws

Rechtsbijstandverzekering: zelfde premie, minder dekking

Maximale vergoeding voor zelfgekozen advocaat omlaag

woensdag 24 september 2014
Rechtsbijstandverzekering: zelfde premie, minder dekking

Afgelopen jaar was er veel te doen om de rechtsbijstandverzekering. Eind 2013 heeft het Europees Hof van Justitie uitspraak gedaan over de vrije advocaatkeuze bij deze verzekering.Met deze uitspraak is bepaald dat jij als verzekerde altijd zelf een advocaat mag kiezen wanneer er een procedure voor de rechter moet worden gevoerd. Ook als het gaat om een kleine zaak, waarbij een advocaat niet perse nodig is. Verwacht werd dat na deze uitspraak óf de premie van de rechtsbijstandverzekeringen flink omhoog zou gaan, óf dat de voorwaarden van de verzekering gewijzigd zouden worden. Verzekeraars lijken massaal voor de laatste optie gegaan te zijn. 

Tot 2014: Jurist behandelt jouw zaak
Heb je een conflict met bijvoorbeeld je buurman of je voormalig werkgever, dan kun je bij je rechtsbijstandsverzekering aankloppen voor juridische hulp. De verzekeraar gaat in eerste instantie na of er überhaupt sprake is van een juridisch conflict en of jouw verhaal klopt en steekhoudend is.

Is er sprake van een zaak, dan werd voorheen vrijwel altijd een jurist van de verzekeraar ingeschakeld om de kwestie op te pakken. Ook bij de meeste gerechtelijke procedures, behandelde een jurist jouw zaak.

Sinds 2014: Vrije advocaatkeuze
Door de uitspraak van het Hof van Justitie in november 2013 is duidelijk geworden dat het recht op vrije advocaatkeuze niet pas ontstaat wanneer de verzekeraar van mening is dat er een externe advocaat nodig is. Verzekerden mogen nu bij elke procedure bij een rechter zélf een advocaat kiezen, op kosten van de verzekeraar.

De gewijzigde situatie neemt overigens niet weg dat een verzekeraar beperkingen kan stellen aan de kosten die zij vergoeden. In de polis is vaak een maximale vergoeding opgenomen.

Premie slechts drie procent omhoog
Door de uitspraak van het Europees Hof van Justitie kregen de drie miljoen Nederlanders met een rechtsbijstandverzekering plots het recht om ook bij kleine zaken zelf een advocaat te kiezen. Waar je normaal zo'n € 300 per uur betaalt voor een advocaat, ben je nu voor zo'n € 300 een jaar lang verzekerd.

Eerder concludeerden we al dat deze situatie wel tijdelijk moest zijn. De rechtsbijstandsverzekeraars moeten immers ergens het extra geld vandaan halen om externe (en dus duurdere) advocaten mee te betalen.

Verzekeraars hadden hiervoor twee opties. Óf de verzekering duurder maken, óf de voorwaarden aanscherpen. MoneyView bracht deze week een onderzoek naar buiten waaruit blijkt dat rechtsbijstandverzekeringen in vergelijking tot vorig jaar gemiddeld slechts 3% duurder geworden zijn. Verzekeraars zijn dus voor de tweede optie gegaan.

Zelf meebetalen bij inschakelen advocaat
Uit het onderzoek van MoneyView blijkt tevens dat veel verzekeraars inderdaad de polisvoorwaarden gewijzigd hebben. Met name het maximale verzekerde bedrag voor advocaatkosten bij een zaak waarvoor geen verplichte procesvertegenwoordiging geldt, werd verlaagd. Procesvertegenwoordiging door een advocaat is niet verplicht bij bijvoorbeeld een kleine zaak die behandeld wordt door de kantonrechter of wanneer je moet aantreden voor een kort geding bij de rechtbank voor het rijden door rood.

Maximale vergoeding externe kosten bij zaken zonder verplichte procesvertegenwoordiging
Maximale Vergoeding Externe Kosten Bij Zaken Zonder Verplichte Procesvertegenwoordiging
De lagere maximale vergoeding betekent in sommige gevallen dat je een deel van de rekening zelf moet betalen wanneer je tóch een externe advocaat inschakelt. Laat je de zaak behandelen door de jurist van de verzekeraar, dan loop je niet tegen extra kosten aan.

Overigens is in veel gevallen helemaal niet onverstandig om de zaak simpelweg door de jurist te laten behandelen. Eerder legden we uit dat een advocaat niet altijd beter werk aflevert dan de jurist van de rechtsbijstandverzekering. Juristen zijn juist gespecialiseerd in kleine, veelvoorkomende zaken.

Hoewel er nog enkele verzekeraars zijn die de kosten van een zelfgekozen advocaat altijd onbeperkt vergoeden, moet je steeds vaker meebetalen wanneer je zelf een advocaat inschakelt bij een kleine zaak. De verwachting is dat de verzekeraars die nu nog een ongelimiteerde vergoeding bieden, de voorwaarden binnenkort ook zullen aanscherpen. Weten welke rechtsbijstandsverzekeraar qua voorwaarden en premie past bij jouw wensen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie