Nieuws

Vertrouwen is terug, huizenprijs stijgt verder!

Hogere huizenprijs beter voor verkopen

maandag 22 september 2014
Vertrouwen is terug, huizenprijs stijgt verder!

Op Prinsjesdag werden maatregelen bekend die de groei op de woningmarkt moeten stimuleren. Is dat nodig dan? Recente cijfers over de huizenverkopen en huizenprijzen geven weinig aanleiding tot pessimisme. Toch is voorzichtigheid geboden. Het zit de huizenkoper mee op dit moment, met de nog lage prijs en de historisch lage hypotheekrente. Voor een duurzaam herstel is echter meer nodig dan tijdelijk toenemende verkopen. Voor het beoordelen van de stand op de woningmarkt zijn twee zaken van belang, het aantal verkopen en de prijs. 

Het aantal verkopen zit duidelijk in de lift. Iedere maand van 2014 zijn meer huizen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook de meest recente cijfers zijn positief wat betreft verkopen. Het Kadaster meldde over augustus  12.328 verkopen, een toename van 23,6 procent. De groei is hiermee overigens iets minder fors dan in juli, toen er 43,7% procent meer woningen verkocht werden ten opzichte van juli 2013.

Crisisjaar 2009 achtergelaten
Door de toenemende verkopen is de dalende trend verbroken. Het aantal verkopen is gestegen tot boven het niveau van crisisjaar 2009. Verdere groei is nodig om ook de tijden van voor de crisis te kunnen evenaren. In augustus 2007 wisselden bijvoorbeeld 19.554 huizen van eigenaar.  Het is niet reëel deze maand als maatstaf te nemen na alle slechte jaren die sindsdien volgden. Wel zet het de huidige stijging in een perspectief.

 

Aantal Verkochte Woningen Sinds 2006
Gemiddelde verkoopprijs woning € 225.149
Het stijgende aantal woningverkopen is ook terug te zien in de gemiddelde woningprijs, die al sinds maart van dit jaar stijgt. Ook in augustus was er een plus van 1,7 procent. Gemiddeld werd een woning gekocht voor € 225.149.

Voor woningbezitters geldt dat de stijging van de afgelopen maanden eerdere dalingen nog niet compenseert. De huizenprijs daalde bijvoorbeeld in januari 2013 met 9,9 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De hoogste gemiddelde verkoopprijs  van de afgelopen tien jaar stamt uit augustus 2006 en bedraagt € 261.948. Het dieptepunt is juni 2013, met een gemiddelde prijs van € 206.114.

 

Verandering Huizenprijzen
Hogere huizenprijs beter voor verkopen
Je zou zeggen dat minder mensen overgaan tot kopen naarmate de prijzen hoger liggen. Toch zijn stijgende prijzen op dit moment een reden om juist wel te kopen. Althans, zolang de prijzen niet al te abrupt stijgen en de betaalbaarheid van de woning niet in het geding komt. Wanneer de prijs stijgt, geldt hetzelfde voor het vertrouwen van mogelijke kopers. Die zien dat de tijd van dalingen inderdaad echt voorbij is en durven een verstrekkende investering als het kopen van een huis weer aan.

Concluderend, het gaat zeker de goede kant op. Het vertrouwen neemt toe terwijl de hypotheekrente in de afgelopen tijd is gedaald. Reden voor veel kopers om twijfels aan de kant te schuiven. Het is zaak dat de overheid de vooruitgang niet aangrijpt om het stimuleren van de woningmarkt op een lager pitje te zetten. Want zowel kopers als verkopers hebben uiteindelijk beide baat bij een stabiele en verder herstellende woningmarkt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie