Nieuws

Plan voor verdeling woning en pensioen na scheiding ontbreekt vaak

Standaard helft pensioen naar ex partner

vrijdag 12 september 2014
Plan voor verdeling woning en pensioen na scheiding ontbreekt vaak

12 september is door de overkoepelende vereniging van echtscheidingsadvocaten uitgeroepen tot  'dag van de scheiding'. Los van de vraag of het onderwerp geschikt is voor de wat populistische insteek, kan het geen kwaad mensen te wijzen op de gevolgen van een scheiding en de manieren om problemen te voorkomen. Want ook financieel zijn de consequenties vaak groot. Het maken van een financieel plan in betere tijden kan problemen voorkomen. Toch neemt slechts 15 procent de moeite om dit goed te regelen.

Kinderalimentatie en partneralimentatie zijn twee belangrijke zaken bij een scheiding. Die regel je echter pas op het moment dat er sprake is van een breuk. Ze zijn namelijk grotendeels afhankelijk van het inkomen. Inkomen kan in de loop van de tijd veranderen en vooraf afspraken daarover maken is daarom niet verstandig. Bovendien is het merkwaardig om alimentatie te regelen op het moment dat er nog niets aan de hand is. Alvast nadenken over wat er gebeurt met bijvoorbeeld de koopwoning of je gezamenlijke pensioen is wel verstandig.

Pensioen verdelen of niet?
Bij scheiding ontvangt de ex-partner normaliter 50 procent van het pensioen dat de voormalig wederhelft heeft opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Je kunt echter ook afspreken om een andere verdeling aan te houden. Of besluiten om het niet te verdelen, dan blijft ieder zijn eigen deel ontvangen na pensionering. Een laatste optie is om de verdeling pas vast te stellen op het moment dat de pensioengerechtigde leeftijd is bereikt. 

Is het ouderdomspensioen dat tijdens de relatie is opgebouwd verdeeld?
Scheiding - Is Het Ouderdomspensioen Verdeeld


Uit een eerder onderzoek van Nibud blijkt dat meer dan de helft het ouderdomspensioen niet verdeeld heeft. Veel mensen hebben hier simpelweg geen afspraken over gemaakt. Ook weten sommigen niet van de mogelijkheid af en is het contact met de ex partner een drempel om afspraken te maken.

Overwaarde koophuis of verlies 
Een derde van de stellen besluit om beide te verhuizen na een scheiding. In dat geval dient de woning verkocht te worden. Het is na de gedaalde woningprijzen lang niet zeker dat de verkoop voldoende oplevert voor het aflossen van de hypotheek. Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Dan wordt de schuld na verkoop opgevangen door de garantieregeling. Wanneer het huis wel in waarde is gestegen, bepaal je samen de verdeling van deze overwaarde.

Besluit één van de partners wel in de woning te blijven, dan dient deze de ex partner uit te kopen. Het is mooi wanneer dat met eigen geld kan, maar vaak is dat niet het geval. Het verhogen van de hypotheek is de uitkomst. Uiteraard kijkt de bank of dit mogelijk is met het inkomen van de partner die in het huis blijft.

Hoe is de (over-)waarde van de gemeenschappelijke woning verdeeld?
Scheiding - Overwaarde Gemeenschappelijke Woning Verdeeld (1)


Alimentatie, het pensioen en het eigen huis hebben de grootste financiële impact bij een scheiding. Daarnaast zijn er talloze andere financiële zaken die besproken moeten worden. Wat gebeurt er met de gezamenlijke bankrekeningen en verzekeringen en wat zijn de gevolgen van een eventuele terugval in het 'gezinsinkomen'. Wil je advies over de hypotheek, het pensioen of het beschermen van je inkomen bij scheiding? Laat dit weten via het onderstaande formulier.  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie