Nieuws

Laat je geld beleggen en versla het spaarvarken

Vermogensbanken deel 1: Alex vermogensbeheer

maandag 15 september 2014
Laat je geld beleggen en versla het spaarvarken

Beleggen is een alternatief voor sparen, dat op dit moment bedroevend weinig oplevert. Maar wat als je zelf helemaal niet dagelijks met beleggen bezig wilt zijn? Bijvoorbeeld omdat je de kennis of tijd er niet voor hebt. Dan kan je het beheer van je beleggingsgeld aan een vermogensbeheerder overlaten. Tegenwoordig hoef je geen miljonair te zijn om daar gebruik van te maken. Maar is het interessant en wat betaal je voor het beheren van jouw beleggingsgeld?

In de komende periode zetten we een aantal mogelijkheden op een rij. Als eerste bekijken we de diensten van Alex vermogensbank. De bank, onderdeel van Binck Bank, is sinds 2008 actief met het aanbieden van vermogensbeheer en richt zich daarbij op particulieren.

Wanneer kan je je aansluiten bij Alex vermogensbank?
Je kunt deelnemen wanneer je met € 25.000 of meer wilt beleggen.

Wat doet de bank met jouw geld?
De bank belegt in 2000 Europese en Amerikaanse aandelen. Daarnaast investeert Alex jouw geld in obligaties van bedrijven en overheden. Obligaties zijn leningen waar een vaste rentevergoeding tegenover staat.

Wat is de beleggingstactiek?
Alex belegt actief. Dit wil zeggen dat de aandelen en obligaties niet gekocht worden om ze voor talloze jaren op de plank te houden. Is er een bepaald rendement behaald, dan verkoopt Alex de aandelen voor je. Gaat het slecht, dan beperkt de bank het verlies door de aandelen van de hand te doen. Het kan zelfs voorkomen dat jouw geld niet helemaal wordt belegd maar dat een deel ongebruikt op de rekening blijft staan als er op dat moment geen betere bestemming voor is.

Wat zijn de kosten?
De kosten bedragen 1 procent van je totaal ingelegde vermogen per jaar. Daarbovenop betaal je 10 procent over de gemaakte winst. Deze 10 procent betaal je alleen als er in een bepaald jaar ook echt sprake is van vooruitgang.

Stel je investeert € 25.000 en Alex maakt in het betreffende jaar vijf procent winst, ofwel € 1.250. Je bent in dat geval € 262,50 (1% van € 25.000 + € 1.250) kwijt aan de kosten voor het beheer van je beleggingsgeld, plus € 125 (10% van € 1.250) omdat er winst is gemaakt.

Wat levert het op?
Alex baseert haar beleggingen op jouw profiel. Dat varieert van heel voorzichtig (defensief) naar het meest risicovol (zeer speculatief). Over het algemeen is het zo dat je meer kans op een goed rendement maakt als je bereid bent ook meer risico te lopen. Dit is te zien in bijvoorbeeld het jaar 2009, toen zeer speculatief beleggen bij Alex maar liefst 32,6 procent opleverde. Na aftrek van kosten welteverstaan. Bij de dip in 2011 was echter ook het verlies bij speculatief beleggen veel groter dan bij defensief beleggen. 

Profiel

2013

2012

2011

2010

2009

Defensief               

6,4 %

11,1 %

-4,3 %

10 %

10,7 %

Behoedzaam

16,9 %

17,9 %

-10,6 %

13,7 %

19,6 %

Offensief

15,5 %

15,4 %

-6,1 %

14,3 %

8,9 %

Speculatief

18,1 %

33,1 %

-24,4 %

8,4 %

8,3 %

Zeer speculatief

20,5 %

26,7 %

-24 %

21,3 %

32,6 %


Ter vergelijking de jaarresultaten wanneer je had belegd in de AEX, het gemiddelde van de belangrijkste Nederlandse aandelen.

  • 2009: 36%
  • 2010:  6%
  • 2011:  -12%
  • 2012: 10%
  • 2013:  17 %

Voordelen en nadelen
De relatief hoge kosten over de winst die gemaakt worden, zijn een nadeel. Kosten die je niet zou maken wanneer je zelf deze aandelen had gekocht en verkocht. Dat is ook meteen het probleem. Zelf beleggen vereist dat je zelf een beleggingsstrategie opzet en volgt. Zeker wanneer het over bedrijven uit andere Europese of Amerikaanse landen gaat, is het al snel lastig om de juiste bedrijven eruit te pikken.

Een voordeel is dat de bank geen extra kosten rekent wanneer er voor jouw aandelen verkocht of gekocht worden. Deze kosten zijn opgenomen in de 1 procent die je betaalt over jouw totale belegde geld. Bovendien is het rendement over de laatste jaren vrij solide. Wanneer we enkel kijken naar beleggen in aandelen, heeft Alex de Nederlandse beurs in ieder geval verslagen.

Wil je beleggen om meer rendement te maken dan op je spaarrekening? In dat geval is het defensieve beleggen een aardige optie, aangezien je daarmee zowel in aandelen als in de meer veilig geachte obligaties belegd. Kan je tegen een financieel stootje en gaat het je om zo veel mogelijk rendement? Dan kan je meer risico nemen en een meer speculatief profiel kiezen.  Overigens is Alex lang niet de enige mogelijkheid. Wordt vervolgd…

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie