Nieuws

Laagste premie zorgverzekering 2015 naar € 80,94 …?

Gemiddelde zorgverzekering klein beetje duurder

donderdag 25 september 2014
Laagste premie zorgverzekering 2015 naar € 80,94 …?

Wat wordt de laagste premie zorgverzekering 2015? Deze vraag kunnen we pas eind november 2014 met zekerheid beantwoorden. Omdat zorgverzekeraar DSW ook dit jaar weer als eerste de premie zorgverzekering bekend heeft gemaakt, kunnen we al wel een voorzichtige voorspelling doen voor de premie zorgverzekeringen die we volgend jaar gaan betalen. 

In ons eerdere artikel namen we premie zorgverzekering van DSW al onder de loep. Die bedraagt in 2015 precies € 95. Evenveel als in 2014. De zorgverzekering van DSW is een restitutieverzekering. Dat betekent dat alle behandelingen vergoed worden, onafhankelijk waar de behandeling plaatsvindtPremie Zorgverzekering DSW - ster

Premie zorgverzekering DSW steeds hoger
Als we de premie van de restitutie zorgverzekering van DSW afzetten tegen de gemiddelde zorgpremie, wordt DSW elk jaar een stukje duurder. In 2014 kwam DSW voor het eerst boven dit gemiddelde uit, terwijl een zorgpolis van DSW vijf jaar geleden nog € 6 per maand goedkoper was dan de gemiddelde zorgpremie.Verwacht verloop premie zorgverzekering - ster

Geen marketingproduct
Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW, geeft aan dat de premieteruggaaf aan het einde van het jaar, waar DSW afgelopen jaren regelmatig mee werkte, de statistieken vertekent: "Bij ons krijgen de verzekerden uiteindelijk een bedrag retour. Dat kunnen we ook vooraf op een marketingtechnische manier verrekenen in de premie, maar zo willen wij niet werken. Wij zijn tegen de collectieve verzekering. Dat ondermijnt het idee van solidariteit in de zorg." 

Afgelopen jaren zat DSW gemiddeld € 2,25 onder de gemiddelde premie zorgverzekering. DSW was € 12,65 duurder dan de laagste premie die werd geboden door zorglabel Zekur. De dekking, onder andere de keuze uit het aantal ziekenhuizen, had Zekur overigens fors beperkt.

Gemiddelde premie restitutie zorgverzekering 2015
Met dit jaar en het gemiddelde van afgelopen jaren als referentie, ligt de premie van DSW komend jaar € 0,84 onder het gemiddelde. De gemiddelde premie van een restitutieverzekering komt daarmee op € 95,84 per maand.

Gemiddelde premie natura-zorgverzekering 2015
In 2012, 2013 en 2014 was een natura zorgverzekering of combinatie zorgverzekering € 2,95 per maand goedkoper dan de restitutieverzekering. Bij de natura of combinatie zorgverzekering biedt de verzekeraar als het ware een selectie van zorgverleners aan waaruit jij kunt kiezen. De gemiddelde premie van een natura zorgverzekering in 2015 komt doorgerekend uit op € 92,89.

Laagste premie zorgverzekering 2015
Veel aandacht is er elk jaar voor de laagste premie zorgverzekering van Nederland. Zorglabel Zekur, dat zich richt op scholieren en studenten, maar waarbij iedereen gewoon zijn verzekering mag afsluiten, is een grote prijsvechter, op de voet gevolgd door aanbieder Besured. Ook Besured richt zich op studenten.

De dekking van de natura zorgverzekering van Zekur werd ook wel een budget-dekking genoemd. Zo kan je bij Zekur maar bij 16 ziekenhuizen in Nederland terecht. Besured biedt dekking voor alle ziekenhuizen.

Vorig jaar bedroeg de premie van Zekur € 80,25. Dat was € 11 lager dan de gemiddelde natura zorgverzekering. Gemiddeld week de goedkoopste zorgverzekering van 2012, 2013 en 2014 € 11,95 af van het gemiddelde. Hierboven gaven we aan dat de gemiddelde premie voor een natura zorgverzekering in 2015 zou uitkomen op € 92,89. Doorgerekend bedraagt de laagste premie daarmee € 80,94. Zo'n 70 cent per maand duurder dus dan dit jaar.

Verwachting premie zorgverzekering 2015

 

2015

2014

Laagste premie

€ 80,94

€ 80,25

Natura-/combinatie polis

€ 92,89

€ 91,25

Restitutie polis

€ 95,84

€ 94,42


Gemiddeld gaan we er in 2015 een heel klein beetje op achteruit, maar niet meer dan twee tientjes per jaar. Volgens de politiek zou de premie met € 10 per maand stijgen. Dat de politici er, net als andere jaren, flink naast zitten, lijkt uit deze doorberekening wederom een feit. Hoeveel ze er precies naast zitten, moet nog blijken.

* In de bovenstaande schema's is de premie, zonder teruggave van korting achteraf getoond. Voor het gemiddelde zijn alle premies van restitutieverzekeringen opgeteld, en is daar een gemiddelde van genomen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie