Nieuws

Kies de juiste uitvaartverzekering

Uitvaartverzekering afsluiten: waar moet je op letten?

vrijdag 5 september 2014
Kies de juiste uitvaartverzekering

Van elke 10 Nederlanders, hebben er 7 een uitvaartverzekering. Daarmee dekken ze de kosten voor een begrafenis of crematie. Maar wat er nou precies vergoed wordt bij overlijden, is voor velen een raadsel. Wie een uitvaartverzekering afsluit, kan kiezen tussen een kapitaalverzekering, een naturaverzekering of een combinatie van beide. Maar wat zijn de verschillen precies, welke uitvaartverzekering kun je het beste kiezen en waar moet je op letten?

Met een uitvaartverzekering worden de kosten van jouw uitvaart vergoed. De kosten van een uitvaart bedragen al gauw € 7.000 maar lopen meestal op tot €10.000. Door maandelijks een bedrag aan je verzekeraar te betalen, spaar je als het ware voor de uitvaart.

Zo komt de uitvaartverzekering tot stand
De premie van een uitvaartverzekering wordt bepaald aan de hand van je leeftijd. Iemand van 25 jaar betaalt bij DELA voor een basisverzekering € 4,83 per maand. Voor een 45-jarige ligt de premie voor dezelfde verzekering op € 8,55 per maand en een 65-jarige betaalt maandelijks € 19,44. Wie vroeg start betaalt per saldo minder premie, hoewel dit over de gehele looptijd niet heel veel scheelt.

Wat kost de uitvaartverzekering als je alle maandelijkste betalingen optelt

  

Totaal betaalde premie uitvaartverzekering

  

 start
23 jaar

  start
45 jaar

  start
65 jaar

Tot 85 jaar

€ 3.478

€ 4.104

€ 4.666

De basisverzekering van DELA is een verzekering voor wie een ingetogen uitvaart wenst. Een standaard kist, het opbaren, 75 rouwbrieven en dankbetuigingen, de rouwwagen, de begeleiding en verzorging rondom de uitvaart en de kosten van de dienst zelf, zijn met dit soort basisverzekering gedekt. Wie bijvoorbeeld een luxere kist of een rouwadvertentie wenst, zal een uitgebreide verzekering moeten afsluiten, of geld bij moeten leggen.

Soorten uitvaartverzekeringen
Een uitvaartverzekering keert uit in natura of in kapitaal. Bij de naturaverzekering regelt de verzekeraar de begrafenis of crematie. Jouw totale inleg vormt hun betaling. Bij de kapitaalverzekering ontvangen de nabestaanden een geldbedrag waarmee de uitvaart betaald kan worden. De meeste verzekeraars bieden daarnaast een verzekering aan die geld en natura combineert.

Uitvaartverzekering - Wat Voor Uitverzekering Heb Jij Afgesloten

Koffie of champagne?
Wie een uitvaartverzekering afsluit, doet er verstandig aan globaal zijn wensen eens op een rijtje te zetten. Wil je begraven of gecremeerd worden? Wil je dat de aanwezigen na afloop koffie en cake krijgen, of ga je voor bier en bitterballen of champagne en tapas? Op internet zijn diverse websites te vinden die je helpen de kosten van een uitvaart in te schatten.

Wanneer je een globaal beeld hebt kun je bepalen welke vorm uitvaartverzekering hier het beste bij past. Wens je een uitgebreide uitvaart, dan is het meestal beter een kapitaalverzekering af te sluiten. Bij een eenvoudige uitvaart volstaat de natura-uitvaartverzekering.

Waardevast of niet?
De prijs van een uitvaart is de afgelopen tien jaar flink gestegen. Dit heeft onder andere te maken de prijsstijging bij grafrechten en uiteraard de inflatie. Stel, jij sluit nu een kapitaalverzekering af ter waarde van € 10.000. Anno 2014 kun je met dat bedrag eenvoudig een uitgebreide uitvaart betalen. Blijven de prijzen stijgen, dan is dit bedrag over 20 jaar te laag.

Het is om die reden belangrijk dat je uitvaartverzekering een zogeheten indexering heeft. Dit houdt in dat het verzekerde bedrag prijsstijgingen volgt. Een naturapakketverzekering heeft altijd de juiste actuele waarde. Bij een kapitaalverzekering moet je in sommige gevallen zelf controleren of het verzekerde bedrag nog volstaat. Een financieel adviseur kan je hierbij helpen.

Hoor jij bij de 25% met een uitvaartverzekering die geen idee heeft wat voor soort verzekering hij eigenlijk heeft? Dan is het verstandig je polis te contoleren en te bepalen of de verzekering wel bij je wensen past. Overweeg je een uitvaartverzekering af te sluiten, zet dan eerst je wensen eens op een rij. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie