Nieuws

Hoe werkt de autoverzekering bij een grote botsing?

Automatisch alle schade vergoed bij grootste kettingbotsing in 20 jaar

donderdag 18 september 2014
Hoe werkt de autoverzekering bij een grote botsing?

Alle slachtoffers van de enorme kettingbotsing op de A58 krijgen versneld hun schade vergoed, ongeacht of hun auto all-risk verzekerd is of niet. Het Verbond van Verzekeraars kwam dat woensdag overeen met alle verzekeraars die bij de brancheorganisatie zijn aangesloten. In dichte mist botsten woensdag ter hoogte van Heinkenszand ongeveer 150 auto's op elkaar. Twee mensen kwamen daarbij om het leven, tientallen automobilisten raakten gewond. Omdat bij een dergelijk groot ongeval nauwelijks te achterhalen valt waar per schadegeval de oorzaak ligt, besloten de verzekeraars niet uit te zoeken wie 'schuld' had aan de botsing.

In een reactie laat het Verbond van Verzekeraars weten dat er gewerkt wordt volgens het draaiboek kettingbotsingen. Dat draaiboek wordt vaker opengeslagen bij grote botsingen.

Alleen in uitzonderlijke situaties
Het is voor het eerst dat de verzekeraars het onderzoek naar de toedracht achterwege laten. "Als je wilt kun je altijd achterhalen wat er precies heeft plaatsgevonden bij de botsing", zegt woordvoerder van de branchevereniging Rudi Buis. "Maar uit ervaring weten we dat zo'n onderzoek bij zulke grote botsingen heel lang duurt. Dat is de reden geweest dat we in dit geval besloten hebben alle schades uit te keren."

Wat moeten bestuurders doen?
De politie heeft alle kentekens verzameld van de auto's die in de botsing betrokken waren. Die kentekens geven zij door aan het Verbond van Verzekeraars. De verzekeraars benaderen vervolgens zelf de eigenaren van deze auto's om hun schade te vergoeden. Zelfs de auto's die eigenlijk niet verzekerd zijn voor schade na een aanrijding - dat zijn de auto's met een WA- en WA+ polis - worden op kosten van de verzekeraar hersteld.

Normaal gesproken moet je een aanrijding met een onbekende 'dader' melden bij het Waarborgfonds. Bij een kettingbotsing is er al snel sprake van wanorde waardoor niet duidelijk is waar de schade precies vandaan komt. In dit geval is melding bij het Waarborgfonds niet vereist. Alle gevallen worden bij de eigen verzekeraar afgehandeld, zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor de premie.

Hoe worden andere kettingbotsingen afgehandeld?
De versnelde afhandeling van het ongeval in Zeeland is uniek. Bij minder grote kettingbotsingen wordt altijd achterhaald wat er precies heeft plaatsgevonden. In vrijwel alle gevallen is de auto die achterop rijdt aansprakelijk voor de schade aan zijn voorganger. Als die voorganger zelf ook achterop rijdt bij een andere auto, dan is die op zijn beurt weer aansprakelijk voor de schade aan de auto voor hem.

Scenario 1 - Auto A remt, B rijdt achterop bij A, C rijdt achterop bij B


Autoverzekering -kettingbotsing -1

Scenario 2. Auto B remt, C rijdt achterop bij B, B schiet door de klap door op A

Autoverzekering -kettingbotsing _ 2 (2)

Wanneer blijkt dat de middelste auto geen schuld heeft, bijvoorbeeld omdat die door de klap van de aanrijding is doorgedrukt, dan zal zijn verzekeraar wel de schade aan zijn voorganger vergoeden, maar heeft dat geen negatieve premiegevolgen voor de eigenaar.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie