Nieuws

Bieden op een huis: zo werkt het!

5 tips voor onderhandelen met de makelaar

dinsdag 2 september 2014
Bieden op een huis: zo werkt het!

De woningmarkt trekt aan. We zien het aan de stijgende huizenprijzen. Reden dus voor een juichstemming onder verkopers. Die zien eindelijk kans hun huis te verkopen. Kopers willen op hun beurt ook profiteren. Door strategisch te bieden op een huis, hopen ze een lage prijs te onderhandelen. Echter, hoe meer de woningmarkt aantrekt, hoe lastiger die onderhandeling zal lopen. Daarom geven we je 5 tips om het maximale te onderhandelen op je toekomstige huis.

Onderhandelen Met De Makelaar - Tip 1
Tip 1: Onderzoek de huizenmarkt
Zorg dat je weet hoe de woningmarkt in elkaar zit. Je moet bijvoorbeeld weten dat de gemiddelde huizenprijs vorig jaar deze tijd 6% lager was dan nu, maar zes jaar geleden juist nog 15% hoger. Ook is het handig om te weten dat bij een rijtjeswoning die meer dan 6 maanden te koop staat, je gemiddeld zo'n 9% ten opzichte van de oorspronkelijke vraagprijs kunt onderhandelen. Zorg dus dat je jezelf goed informeert. Kijk hiervoor op de websites van Het Kadaster, De NVM of Calcasa.


Onderhandelen Met De Makelaar - Tip 2Tip 2: Beschouw alles als onderhandeling
Alles wat je tegen de makelaar zegt, vormt als het ware een onderhandeling. Ben jij erg enthousiast, dan zal de makelaar iets minder in prijs zakken. Reageer je neutraal dan weet de makelaar niet of je écht geïnteresseerd bent. Hij zal dan eerder de neiging hebben zijn een prijsverlaging in te zetten als middel om je tegemoet te komen.

Onderhandelen Met De Makelaar - Tip 3Tip 3: Test en noteer
Bij een bezichtiging ben je te gast in andermans huis. Het voelt, met name als de vorige eigenaren nog in het huis wonen, onwennig om overal aan te zitten. Doet dit toch gerust. Doe deuren dicht die open staan (misschien klemmen ze), draai de douche open, trek het toilet door en bekijk de kruipruimte. Vraag de makelaar alle details. Wees niet bescheiden. Vraag bovendien alle documenten op die de makelaar ter beschikking heeft: een lijst roerende zaken, een oud bouwkundig rapport, etc...


Onderhandelen Met De Makelaar - Tip 4Tip 4: Laat weten dat je de financiering op orde hebt
Voor een makelaar is het vervelend als de koop uiteindelijk rondkomt, maar de financiering niet. Laat daarom ergens in het gesprek vallen dat de financiering geen probleem is. Als de makelaar zeker weet dat de koop rondkomt, zal de makelaar jou als koper ietwat meer gunnen. Dat kan weer schelen in de onderhandeling.

Onderhandelen Met De Makelaar - Tip 5Tip 5: Houd zelf de regie
Merk je dat de makelaar haast wil maken in de onderhandeling, doe dan rustig aan of zet extra scherp in om de deal snel rond te krijgen. Doet de makelaar rustig aan, doe dan nog rustiger aan. Heeft jouw makelaar nog niets laten horen en bel jij "Hoe het zit?", dan weet de makelaar dat jij de woning graag wilt hebben. Houd dus zelf de regie over de contactmomenten.

Lid worden


Ook bij het bieden op een huis geldt dat je er beter in wordt als je het vaker doet. Dat kan dus een reden zijn om een aankoopmakelaar in te schakelen. Die kost geld maar kan je ook extra geld opleveren omdat hij de 30 onderhandelingstips altijd paraat heeft.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie