Nieuws

Betalen per mobiel in opmars door Google en Apple

Einde van de pinpas nabij?

woensdag 3 september 2014
Betalen per mobiel in opmars door Google en Apple

Vorig jaar kon in Nederland op ongeveer 306.000 plekken gepind worden. Hiermee is de in 1985 geïntroduceerde betaalmethode een goed alternatief voor contant geld. Toch is er een betaalmethode in opmars die het de pinpas moeilijk gaat maken. Bedrijven als Google, Facebook en Apple zetten in op betalen per mobiel. Daarmee komt het afrekenen van je boodschappen, of het betalen van het etentje per mobiel een stuk dichterbij. 

Op dit moment is in Nederland Rabobank als enige bank echt actief op het gebied van mobiel betalen. Met de app 'Rabo Wallet' kan je direct afrekenen in winkels en (bedrijfs)kantines. De bank heeft echter als probleem dat het aantal betaalpunten niet van de grond komt. Om mobiele betalingen echt van de grond te krijgen is een gezamenlijke aanpak van banken nodig, of een boost van grotere partijen als Google en Apple.

In 2013 hebben 1000 consumenten in Leiden mobiel betalen getest. Hierna werd hen gevraagd welke betaalwijze zij het fijnst vonden.
Betalen Per Mobiel - Onderzoek Leiden
Google Wallet en Apple
Amerikanen kunnen in veel winkels al betalen met Google Wallet. Als je in de winkel bent, wordt de betaling geactiveerd door middel van een chip (NFC chip) in je telefoon. Google Wallet is gekoppeld aan je creditcard of betaalrekening. Bij een betaling via Google Wallet wordt het geld vervolgens afgeschreven.

Apple heeft voor de iPhone 6 contracten gesloten met creditcardmaatschappijen. Ook Apple lijkt hiermee meer werk te willen maken van betalen per mobiel. Los van de bekende bedrijven zijn er bedrijven die zich alleen maar met mobiele betalingen bezighouden. Een voorbeeld is het Amerikaanse Square. Niet geheel toevallig een bedrijf waar Google en Apple interesse in lijken te hebben.

Waarom beginnen Google en Apple eraan?
Vooral voor bedrijven als Google, Apple en Facebook is betalen per mobiel interessant. Ze kunnen verdienen aan iedere transactie die wordt gedaan. Bijvoorbeeld in de vorm van een abonnement die de winkel of horecalocatie sluit. De kans is echter groot dat ze de diensten gratis aanbieden in ruil voor informatie. Deze informatie verstrek jij automatisch op het moment dat je betaalt.

De partij die de betaling mogelijk maakt, weet waar jij op dat moment een aankoop doet. Stel, je koopt via Google Wallet een koffie bij de Starbucks om vervolgens een jas te kopen bij de H&M. Google weet dan waar jij geïnteresseerd in bent en kan die informatie gebruiken, bijvoorbeeld om je aanbiedingen te doen als je zoekt via Google.

Niet alleen betalen in de winkel
Mobiel betalen gaat niet alleen over het afrekenen van boodschappen in de winkel. Geld overmaken per e-mail, via Facebook of iTunes past ook in het plaatje. De papieren cadeaubon staat bijvoorbeeld op de tocht. Via Google Wallet even een giftcard overmaken is minder persoonlijk, maar wel zo handig.

Is het einde nabij voor de pinpas? Zo'n vaart zal het voorlopig niet nemen. De uitdaging voor de internetpartijen en banken zit hem in de logistiek. Alle winkels moeten voorzien worden van apparatuur die mobiel betalen mogelijk maakt. De techniek daarachter is nog niet universeel en makkelijk overal toe te passen. 

Naast de logistiek is ook de veiligheid en privacy een lastig punt. Groot was de commotie toen ING laatst betaalgegevens wilde inzetten voor promotionele doeleinden. Toch zullen deze uitdagingen de ontwikkeling niet stoppen en hebben partijen als Google en Apple voldoende slagkracht om het voor elkaar te krijgen en jij als consument levert graag privacy in als het je leven vergemakkelijkt, zo blijkt uit het verleden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie