Nieuws

'Belgische regio's om en om in de kou'

Verzekeraars waarschuwen voor vis en visstick

dinsdag 9 september 2014
'Belgische regio's om en om in de kou'

De stroomvoorziening van de Belgen is onzeker deze winter. België is voor een groot deel afhankelijk van kernenergie, maar moet het in de koudste maanden zonder de drie grootste kerncentrales stellen. Meer energie importeren is geen optie, omdat het Belgische elektriciteitsnet daar niet op berekend is en de exportlanden zelf amper overschot hebben. België maakt zich daarom op voor 'brown-outs'; gecontroleerde stroomuitval in wisselende delen van het land. Verzekeraars waarschuwen voor het vlees in de vriezer.

De Belgische netbeheerder Elia kan in de controlekamers goed zien aankomen wanneer er meer stroom gevraagd wordt dan het kan leveren. Een totale black-out in het hele land kunnen ze voorkomen door op die tijdstippen bewust in regio's voor een paar uur de stroom uit te schakelen, net zo lang tot het piekmoment weer voorbij is. Een procedure die in landen met een minder zekere stroomvoorziening al langer gebruikelijk is, maar die in West-Europa nog niet vaak werd toegepast.

's Nachts wassen
Elia heeft echter nog een aantal andere strategieën uitgewerkt om 'brown-outs' te voorkomen, al berusten die veelal op de goede behulpzaamheid van de Belgen. Met reclames wil de netbeheerder oproepen spaarzaam te zijn met elektriciteit, vooral tijdens het spitsuur. 's Avonds dus geen tv kijken, de wasmachine pas aanzetten vlak voor het slapen en alleen overdag strijken. Critici merkten op dat op deze strategie waarschijnlijk geen substantiële besparing zal leveren.

Kerncentrales België
Grotere besparingen worden verwacht van het uitschakelen van de straatverlichting en een tijdelijk verbod op kunstmatige belichting in de tuinbouw. Elia heeft daarnaast overeenkomsten met bedrijven die in ruil voor een vergoeding tijdens piekmomenten hun machines uitzetten. Als het toch tot gecontroleerde stroomuitval komt, dan zijn de Belgische plattelandsregio's de eerste die geen stroom meer krijgen, om de economisch belangrijke steden te ontzien.

Verzekering
Als de stroom uitvalt, dan levert dat meestal geen schade op. Als de stroom langer dan een paar uur onderbroken is, kan het gebeuren dat de vriezer ontdooit. De kosten om alle ontdooide waren opnieuw te kopen, kun je dan claimen bij de inboedelverzekeraar. Een andere voorkomend geval van schade bij stroomuitval zijn tropische vissen, die niet lang zonder de verwarming in het aquarium kunnen. De meeste verzekeraars vergoeden pas de schade vanaf een vastgesteld aantal uren stroomuitval.

Belgen die bijvoorbeeld met hun winkel afhankelijk zijn van de stroomvoorziening, doen er goed aan om hun polis er nog eens op na te slaan en zo mogelijk voorzorgsmaatregelen te treffen. De Belgische branchevereniging waarschuwt dat een aantal verzekeraars de schade mogelijk niet zal vergoeden, omdat de brown-outs door Elia zijn aangekondigd. Er zou daarom geen sprake meer zijn van een risico, maar een zekerheid. Een huis dat zeker gaat afbranden is tenslotte ook niet te verzekeren.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie