Nieuws

Alarm! Welke typen zijn er en wat wil de verzekeraar?

Alle beveiligingsklassen op een rij

donderdag 4 september 2014
Alarm! Welke typen zijn er en wat wil de verzekeraar?

In het eerste halfjaar van 2014 werden in Nederland 5.492 personenauto's gestolen. Een fors aantal, maar de politie is optimistisch. De daling ten opzichte van vorig jaar is 4,4 procent en ten opzichte van 1995 worden zelfs 50 procent minder auto's gestolen. Autoverzekeraars hebben een groot aandeel in dat succes. Dure en gewilde auto's moeten meestal verplicht over een alarmsysteem beschikken. Die alarmsystemen zijn onderverdeeld in vijf verschillende klassen. Hoe werkt het precies?

Klasse 1 - de startonderbreker
Alle auto's die gebouwd zijn na 1998 beschikken over een startonderbreker. Dat is een systeem dat er voor zorgt dat zonder sleutel in het contact de startmotor niet werkt en meestal ook de brandstoftoevoer wordt afgesloten.

Misdaadeconomen van de Universiteit Tilburg schrijven de spectaculaire daling van het aantal autodiefstallen in de laatste twee decennia voor een groot deel toe aan de verplichting van de startonderbreker. Het systeem kost ongeveer 50 euro per auto, maar de bespaarde (maatschappelijke) schade is veel groter.

Klasse 2 - de sirene
Auto's met een alarmsysteem uit klasse 2 beschikken over een sirene met inbraakdetectie. Als de inbreker het portier, de achterklep of de motorkap probeert te forceren, zal het alarm afgaan. Let wel, niet alle sirenes worden door de verzekeraars goedgekeurd als beveiligingssysteem. De meeste verzekeraars willen dat de alarminstallatie SCM gecertificeerd is. Op de website van SCM kun je met een kentekencheck  zien of het beveiligingssysteem van jouw auto over een SCM certificaat beschikt.

Aantal autodiefstallen Januari-Juni 2014

Klasse 3 - de uitgebreide sirene
Klasse 3 is de uitgebreide variant van klasse 2. Een toevoeging is bijvoorbeeld de hellingdetectie. Als de hellingshoek van de auto verandert, zoals wanneer dieven de auto omhoog krikken om de velgen te stelen, zal het alarm afgaan. De sirene wordt ook ingeschakeld als de dieven een sleepauto inzetten. Het alarm is in tegenstelling tot een klasse 2-systeem voorzien van een noodstroomfunctie. Ook als de stroomtoevoer van de accu is afgesloten, zal de sirene nog steeds loeien.

Klasse 4 - het GPS-volgsysteem
In klasse 4 is alles aanwezig uit klasse 3, maar dan uitgebreid met een volgsysteem. Zodra de eigenaar de auto als vermist opgeeft, wordt het GPS-volgsysteem ingeschakeld. De politie kan dan op de computer nagaan waar ter wereld de auto zich bevindt.

Klasse 5 - het uitgebreide GPS-volgsysteem
Deze klasse heeft één verschil met het beveiligingssysteem uit klasse 4. De GPS-volgfunctie wordt ingeschakeld door de auto zelf. Zodra het alarm afgaat, bijvoorbeeld door de hellingdetector, gaat het volgsysteem al werken. Volgens cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit wordt ongeveer 90 procent van alle gestolen auto's met een klasse 4- of klasse 5-beveiliging door de politie teruggevonden.

Welk alarmsysteem jouw verzekeraar verplicht stelt, verschilt per verzekeraar. De meeste verzekeraars leggen de grens bij een bepaalde nieuwwaarde. Zo verlangt Interpolis bijvoorbeeld minimaal een klasse 2 of 3 systeem bij auto's met een nieuwwaarde tussen de 35.000 en 46.000 euro. Als deze beveiliging er niet op zit, wordt er een eigen risico van 450 euro gerekend bij inbraakschade. Andere verzekeraars hebben niet alleen grenzen gelegd bij de nieuwwaarde, maar verlangen ook extra beveiliging bij sportuitvoeringen, cabrioletten of de luxere merken. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie