Nieuws

Aanrijding met wild: wat dekt je verzekering?

5.500 ongelukken met reeën, herten en zwijnen per jaar

donderdag 11 september 2014
Aanrijding met wild: wat dekt je verzekering?

Je rijdt 's nachts op de snelweg en voor je koplampen doemt plots een ree op. Ontwijken lukt niet en de aanrijding is een feit. Erg vervelend, zowel voor het dier als voor jou. Een aanrijding met een wild dier kan flinke schade veroorzaken. De gemiddelde schade bij een aanrijding met groot wild zoals een ree bedraagt ruim 1.900 euro. Maar vergoedt je autoverzekering de schade van zo'n aanrijding eigenlijk? 

Reeën, herten en zwijnen komen op steeds meer plaatsen in Nederland voor. Dit tot blijdschap van veel natuurliefhebbers. Helaas leidt de toegenomen aanwezigheid van de dieren soms wel tot problemen. In bosrijke gebieden zijn aanrijdingen met overstekend wild geen uitzondering. Met waarschuwingsborden, wildrasters, hekken en snelheidsbeperkingen proberen provincies en natuurorganisaties het aantal aanrijdingen zo veel mogelijk te beperken.

Bronsttijd
Ondanks voorzorgsmaatregelen vinden er jaarlijks zo'n 5.500 aanrijdingen met groot wild plaats. Opletten geblazen dus, zeker nu de bronsttijd van herten aanbreekt. In de bronsttijd, die van half september tot eind oktober loopt, zitten de mannetjes de vrouwtjes achterna om te paren. Het komt dan vaker voor dat ze uit het niets de weg oprennen.

aantal dieren dat omkomt per jaar
Of je verzekering de materiële schade na een aanrijding met een dier vergoedt, hangt van twee dingen af: hoe je bent verzekerd en of het gaat om overstekend wild of een loslopend huisdier. 

WA, WA+beperkt casco of all-risk
Wie zijn auto verzekert, heeft de keuze uit de  WA-verzekering, beperkt casco verzekering of een  all-risk verzekering. Met beperkt casco of allrisk is schade na aanrijding met wild gedekt. Met de WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt en krijg je dus geen vergoeding na een aanrijding met wild. Omdat er bij overstekend wild geen sprake is van een eigenaar van het dier, kun je ook niemand aansprakelijk stellen voor de schade.

Aanrijding met huisdier
Bij aanrijdingen met een loslopende hond of kat gelden andere regels. Huisdieren hebben namelijk wél een eigenaar. In de wet is vastgelegd dat het baasje aansprakelijk is voor het huisdier en zodoende de aangerichte schade moet vergoeden. Wanneer de hond van de buren onverwacht voor je auto springt, is de buurman aansprakelijk voor de autoschade. Hij kan de schade vervolgens verhalen op zijn aansprakelijkheidsverzekering.

Heb je een beperkt casco verzekering of een allrisk verzekering, dan meldt je de schade direct bij je eigen autoverzekeraar. Deze zal de schade vervolgens verhalen op (de verzekering van) de eigenaar van het huisdier. Wie enkel een WA-verzekering heeft moet de eigenaar van het dier zelf aansprakelijk stellen. Schade verhalen kan soms veel moeite en tijd kosten. Een rechtsbijstandverzekering kan je hier bij helpen.

Uitwijkmanoeuvre
Komt er een wild dier op je auto af, dan moet je in een seconde beslissen wat je doet. Misschien kies je voor een gevaarlijke uitwijkmanoeuvre. Het dier wordt hierdoor soms gespaard, maar de situatie wordt er niet minder gevaarlijk op: een slip tegen een boom is geen uitzondering. Dergelijke schade wordt alleen vergoed wanneer je een allrisk autoverzekering hebt, aangezien het ongeluk in dat geval door jouzelf veroorzaakt is.

Wie een (wild) dier aanrijdt moet hier altijd een melding van maken bij de politie. Doorrijden is zelfs strafbaar. Bij een aanrijding met wild zal de politie een faunabeheerder inschakelen. Deze zorgt ervoor dat het aangereden dier wordt opgespoord en, indien nodig, uit zijn lijden verlost wordt. Naast het benaderen van de politie, is het belangrijk om je verzekeraar direct op de hoogte te stellen. Vul een schadeformulier in en maak foto's van de schade. Deze foto's kunnen, samen met het schadeformulier, je verzekeraar helpen de schade goed te beoordelen en op juiste wijze af te handelen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie