Nieuws

Nog vier maanden fiscaal vriendelijk schenken voor koophuis

Huizenverkoop stijgt door

maandag 18 augustus 2014
Nog vier maanden fiscaal vriendelijk schenken voor koophuis

De regeling waarbij familieleden of vrienden elkaar fiscaal vriendelijk een groot bedrag kunnen schenken voor de aankoop van een woning, loopt nog maar tot eind dit jaar. Makelaars drongen recent aan op een verlenging van de tijdelijke regeling. Minister van Financiën, Dijsselbloem, reageerde snel met de uitspraak dat verlenging wat hem betreft niet aan de orde is. Eigenlijk gaat de maatregel ten onder aan het succes. Er wordt veel gebruik van gemaakt, waardoor de staat meer belastinginkomsten dan verwacht misloopt.

Wat de regeling inhoud en vooral, wat het voordeel voor jou als koper kan zijn, lees je in het onlangs gepubliceerde artikel.

Verlenging definitief van tafel?
Dat Dijsselbloem als schatkistbewaarder de regeling niet wil verlengen, wil nog niet zeggen dat iedere vorm van verlenging definitief van de baan is. Wellicht dat het nog onderdeel wordt van politieke onderhandeling. Een alternatief voor het compleet beëindigen van de regeling is bijvoorbeeld het verlagen van het bedrag dat fiscaal vriendelijk mag worden geschonken. Bijvoorbeeld van € 100.000 naar € 70.000. Mocht je echter in de situatie zitten dat geld ontvangen van bekenden mogelijk is, reken dan niet te hard op verlenging.

Tijdelijke maatregel
Dijsselbloem heeft het tij mee. Hij geeft aan dat de maatregel bedoeld was om de huizenmarkt een stimulans te geven maar dat het geen structurele oplossing is. Na een stijging in de voorgaande maanden, zat ook in juli het aantal woningverkopen weer in de lift. Los van de vraag in hoeverre de regeling daaraan heeft bijgedragen, kan hij het gebruiken als argument voor stopzetting.

40 procent meer woningen verkocht
Afgelopen juli registreerde het Kadaster 13.883 woningverkopen. Een forse stijging ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Destijds gingen 9.659 woning over in andere handen. Ook de NVM, de grootste makelaarsvereniging van Nederland, is positief over de ontwikkelingen op de woningmarkt.

Aantal Woning Verkocht Per Maand 2014

In alle provincies steeg het aantal woningverkopen, met Utrecht op de eerste plek in de ranglijst. Daar steeg het aantal verkopen met 65,7 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Groningen was hekkensluiter, maar ook daar werden 21,2 procent meer woningen verkocht.

Meer executieveilingen
In juli zijn meer woningen verkocht per executieveilingen dan vorig jaar juli. In dat geval wordt de woning door de bank verkocht omdat de huiseigenaar niet meer in staat is de hypotheeklasten te voldoen. In getallen valt het mee, 217 ten opzichte van 175. Qua percentage een stijging van 24 procent.

Dit lijkt haaks te staan op de boodschap dat de woningmarkt in de lift zit en het beter gaat. Toch is het verklaarbaar. De gedwongen verkopen lopen achter op de actuele situatie. Er gaan enkele maanden overheen voordat de bank daadwerkelijk de woning in de verkoop doet. Geprobeerd wordt nog of een betalingsregeling uitkomst kan bieden.

In de eerste helft van het jaar ontvingen al 50.000 woningkopers een schenking van familie of vrienden. Veel meer dan de 20.000 die het ministerie had voorzien. Wil je een hypotheek sluiten en daarbij van de regeling gebruik maken? Wacht dan niet tot de overheid de lucratieve constructie stopzet. Via het onderstaande formulier vraag je meer informatie aan over de hypotheekaanvraag.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie