Nieuws

Privacy op de helling bij extra korting op verzekering

Toch maar dat kastje in je auto?

vrijdag 1 augustus 2014
Privacy op de helling bij extra korting op verzekering

We zijn erg gehecht aan onze privacy. Ook op financieel terrein. Wanneer we het gevoel hebben dat een bank of verzekeraar te dichtbij komt, gaan we de barricade op. ING ondervond dit onlangs, toen ze de rekeningen van klanten als bron voor promotie wilde gebruiken. Ook verzekeraars kunnen op protesten stuiten. Bijvoorbeeld bij het uitgebreid in de gaten houden van het rijgedrag van hun klanten. De weerstand neemt echter af zodra er korting tegenover staat. Toch zijn we als Nederlanders meer gehecht aan privacy dan inwoners van andere landen. 

Het onderzoeksbureau van Price Waterhouse Coopers (PWC) onderzocht wereldwijd of mensen bereid zijn privacy in te leveren als daardoor minder betaald wordt voor de premie van bijvoorbeeld een verzekering.

Helft wil informatie prijsgeven
De helft van de Nederlanders wil meer informatie van zichzelf prijsgeven in ruil voor een lagere premie. Op zich een fors percentage, maar wereldwijd gezien het laagste. In Zuid-Afrika en India geven mensen hun privacy een stuk sneller op, met respectievelijk 83 en 80 procent.

Meer mogelijkheden
Door vooruitgang van de technologie wordt het verzamelen van gegevens van jou als verzekerde makkelijker. Neem bijvoorbeeld de autoverzekering. Aan de hand van een kastje in je auto of een app op je smartphone, kan worden bijgehouden waar je bent en of je niet harder ging dan toegestaan.

Privacy Op De Helling Bij Extra Korting Op Verzekering

Ontwikkelingen die ook bij andere verzekeringen gelden. Denk aan de smartwatch die registreert of je voldoende beweegt of het apparaat in huis dat in de gaten houdt wie er allemaal in huis zijn op een bepaald moment. Allemaal informatie die relevant is voor verzekeraars, bijvoorbeeld bij de zorgverzekering of inboedelverzekering.

Belangrijk voor verzekeraars
In Nederland zijn verzekeraars minder bezig met het verzamelen van jouw gedrag. Je verzekeringspremie betalen per gereden kilometer is zeker nog niet de standaard. Toch kan dit interessant zijn voor de verzekeraar. Met een kastje in jouw auto zijn zij beter in staat het risico op het ontstaan van schade te bepalen. En op basis van deze inschatting kan een verzekeringspremie worden vastgesteld die meer op de persoon wordt afgestemd.

Jeugd makkelijker
Jongeren zijn gewend om soepel om te gaan met privacy. Dat blijkt wel uit het gedrag dat zij vertonen op social media. Deze groep heeft naar verwachting in de toekomst minder bezwaar bij een verzekeraar die hun activiteiten in de gaten houdt. 

In bijvoorbeeld Engeland geven autoverzekeraars jongeren een korting op hun premie als ze 's nachts de auto laten staan. Niet alleen de jongeren zelf vinden dat prima, ook hun ouders zijn blij als hun kroost zich niet bij nacht en ontij op de weg begeeft.

Privacy is een begrip waar anders naar wordt gekeken naarmate de tijd vordert. De mogelijkheden om ons gedrag bij te houden worden steeds uitgebreider. Dat roept vragen op en is een puzzel voor instanties die waken over onze privacy. Nog los van de vraag hoe een op de persoon afgestemde verzekering samengaat met het idee dat je allemaal een gemiddelde premie betaalt en op die manier ook bijdraagt wanneer je buurman schade oploopt. Toch blijkt de soms zo fel verdedigde privacy wankel als er korting in het spel is. Dan toch maar reclames in je ING omgeving, in ruil voor een gratis betaalrekening…?  

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie