Nieuws

Nabestaanden vinden sneller vergeten spaartegoeden

Bankrekening gevonden zonder hulp notaris

dinsdag 5 augustus 2014
Nabestaanden vinden sneller vergeten spaartegoeden

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft het voor nabestaanden veel eenvoudiger gemaakt om vergeten tegoeden van een overledene op te sporen. Via een nieuwe website is het mogelijk om in één keer bij vrijwel alle Nederlandse banken na te gaan of ze zogenaamde slapende bankrekeningen in beheer hebben. Regelmatig komt het voor dat nabestaanden geen compleet overzicht hebben van de financiën van de overledene. Een notaris moet dan worden ingeschakeld om alle banken afzonderlijk aan te schrijven. Met het nieuwe loket komt daar verandering in.

Op slapendetegoeden.nl kan een erfgenaam of een executeur testementair in één keer bij alle banken tegelijk navraag doen of er nog rekeningen lopen. Daarvoor moet degene die het verzoek doet zijn adresgegevens doorgeven, een kopie van zijn identiteitsbewijs insturen plus een kopie van de verklaring van erfrecht, of de akte van overlijden waaruit blijkt dat de aanvrager de rechtmatige erfgenaam is. Als de NVB dat gecontroleerd heeft, stuurt de branche-organisatie het verzoek door aan de aangesloten banken.

Alle grote Nederlandse banken doen mee
Als er een 'hit' is, dan krijgt de navrager dat per email te weten. Hij of zij kan zich dan melden bij de betreffende bank om de rekening op te heffen. Alleen Nederlandse banken zijn op dit moment aangesloten, dus als het overleden familielid nog een oude rekening in Zwitserland bezat, komt die niet via de website aan het licht.

Deelnemende Banken

Omdat banken geen toegang hebben tot de gemeentelijk basisadministratie, kan het zijn dat ze de rekeninghouder uit het oog verliezen. Bijvoorbeeld omdat een adreswijziging nooit is doorgegeven, of dat het overlijden niet bij de bank gemeld werd. Wettelijk gezien vervalt het tegoed op een bankrekening wanneer de rekening twintig jaar achter elkaar inactief is. Banken maken overigens nooit gebruik van deze verjaringstermijn, alle slapende tegoeden worden bij een verzoek aan de rechthebbenden uitgekeerd.

Verzoek is handwerk
Ook met de nieuwe website gaat er overigens nog wel even overheen voor alles administratief is afgehandeld. Eerst moet de NVB controleren of de navrager gerechtigd is om de afwikkeling te doen. Daarna stuurt de organisatie het verzoek door aan de banken, die veelal handmatig de verzoeken verder afhandelt.

Vanwege dat arbeidsintensieve proces, benadrukt de NVB dat de service alleen bedoeld is voor nabestaanden die het sterke vermoeden hebben dat er nog slapende tegoeden zijn. Het indienen van een verzoek is kosteloos.

Mensen die bij leven weten dat ze een bankrekening uit het oog verloren zijn, kunnen geen gebruik maken van de dienst. Omdat banken verplicht zijn om fiscaal relevante informatie door te geven aan de Belastingdienst, is op de vooraf ingevulde aangifte te zien welke banken over tegoeden beschikken en onder welke rekeningnummers. Met een DigiD is het ook mogelijk om een volledig overzicht van alle tegoeden bij Nederlandse banken te downloaden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie