Nieuws

Hypotheekrente weer omlaag!

Toetsrente Nationale Hypotheek Garantie veel te hoog

donderdag 21 augustus 2014
Hypotheekrente weer omlaag!

Nog maar enkele dagen nadat we voorspelden dat de hypotheekrente onder druk van allerlei factoren eigenlijk nog verder omlaag zou moeten, voegde de meest concurrerende bank van dit moment, Argenta, de daad bij het woord. De meest populaire hypotheek met 10 jaar vaste rente is nu te krijgen voor slechts 3 procent. Nog nooit was de rente zo laag. Nu de rente zo ver is gedaald wordt de hoge toetsrente voor het verkrijgen van een hypotheek met nationale garantie (5%) steeds meer als onrealistisch ervaren.

Omdat de rente naar het absoluut laagste niveau in eeuwen is gedaald en de woningprijzen op een historisch gezien veel te laag niveau staan, zijn nu ook de eerste signalen bevestigd dat de woningmarkt aan het aantrekken is. Uit vandaag gepubliceerde cijfers door het Kadaster blijkt dat het aantal woningen dat per maand wordt verkocht al maandenlang in de lift zit. Afgelopen maand werden bijna 14.000 woningen verkocht. Ter vergelijking: in het tweede kwartaal van vorig jaar lag dat aantal op gemiddeld 7.300.

Minder woningen per koper
De positieve tendens in woningverkoop is ook zichtbaar op website Funda. Momenteel staan ruim 250.000 woningen over heel Nederland in de verkoop. Medio vorig jaar waren dat er nog 25.000 meer. Ook het aantal woningen waaruit een koper gemiddeld kan kiezen daalt snel. Lag dit aantal in het tweede kwartaal van vorig jaar nog op 37,31 beschikbare woningen per koper, thans is dat aantal gedaald tot 20,3.

Het woningaanbod per koper ligt dan wel een stuk lager dan vorig jaar, het aanbod is nog altijd zeer ruim. In de makelaarswereld wordt pas over een evenwichtige markt gesproken als per koper zo'n 7 huizen worden aangeboden. In topjaar 1998 kon een koper uit slechts 3,1 huizen kiezen. Wie destijds niet meteen besliste, kon de gewenste woning vergeten. In 1988 en 1999 stegen de huizenprijzen met bijna 20 procent per jaar. Anno 2014 is er pas sinds enkele maanden weer sprake van prijsstijging.

Historisch lage huizenprijzen
Volgens het kadaster kost een gemiddelde woning in Nederland op dit moment € 226.750. Vorig jaar juni lag de gemiddelde prijs op  € 206.114. Niet zo gek dus dat kopers zich weer in grotere mate op de woningmarkt storten. Nu de langjarige rente is gedaald tot 3 procent en de woningprijs historisch gezien nog circa € 50.000 te laag ligt, zijn de gemiddelde maandelijkse rentelasten voor een woning ook fiks gedaald.

Lagere maandlasten
Op dit moment moet voor een gemiddelde woning met een hypotheek voor koopsom plus kosten maandelijks een netto rente worden opgehoest van circa € 375 per maand (na aftrek fiscaal voordeel). Op het toppunt van de woningmarkt, in augustus 2008, toen voor een gemiddelde woning nog € 262.000 moest worden neergeteld, lagen de netto rentelasten op € 744 per maand.

Nationale Hypotheek Garantie soepeler
Nu de hypotheekrentetarieven zijn gedaald naar absolute diepterecords, zal medio november de toetsrente waarop Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan worden verstrekt zeer waarschijnlijk ten gunste van de koper worden aangepast. De NHG gaat nu nog uit van een 10 jaar vaste rente van 5 procent, terwijl de markt daar 1,6 tot 2 procent onder zit. 

Het lijkt zeer aannemelijk dat de toetsrente op z'n minst naar 4,5 procent zal zakken, waarbij het Waarborgfonds dan nog steeds op zeker speelt.  Als gevolg van een dergelijke verlaging van de toetsrente kunnen de banken per woning tien procent meer hypotheek verstrekken. En dat is nu precies waar de woningmarkt op zit te wachten. Wanneer je meer wilt weten over de mogelijkheden die de gedaalde hypotheekrente biedt, geef dit dan aan via het onderstaande formulier. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie