Nieuws

Huurwaarborg: inkomsten zeker bij tijdelijke verhuur huis

Voorkom dubbele lasten: verhuur je te koop staande woning

donderdag 14 augustus 2014
Huurwaarborg: inkomsten zeker bij tijdelijke verhuur huis

De woningmarkt trekt steeds verder aan en een groeiende groep mensen durft de stap om te verhuizen weer te zetten. Maar, er is ook een fors aantal huiseigenaren dat twijfelt. Ja, de omstandigheden om een nieuw huis te kopen zijn gunstig, maar wat als je toch je huidige woning niet verkocht krijgt? Dubbele lasten zijn geen fijn vooruitzicht. Een mogelijke oplossing is het tijdelijk verhuren van je oude woning onder de Leegstandwet. 

Wanneer het langer dan verwacht duurt voor je jouw oude huis verkocht hebt, kun je je huis tijdelijk verhuren op basis van de Leegstandwet. Je voorkomt hiermee dat je dubbele lasten moet betalen.

Hoe zit het met de huurbescherming?
Een huurder in Nederland heeft huurbescherming. Dit houdt in dat een verhuurder de overeenkomst met de huurder niet zomaar op kan zeggen. De huurbescherming geldt niet bij tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandwet. Deze vorm van verhuren is daarom ideaal voor huiseigenaren die hun woning eigenlijk willen verkopen, maar tijdelijk voor verhuur kiezen.

Tijdens de tijdelijke verhuur blijft de woning te koop staan. Mocht het huis verkocht worden, dan geldt er voor het huurcontract een opzegtermijn van drie maanden. Wel is de minimale huurperiode zes maanden.

Eerst toestemming
Wie overweegt zijn woning tijdelijk te verhuren, moet als eerste aankloppen bij zijn hypotheekverstrekker. Deze moet altijd toestemming geven voor tijdelijke verhuur. De meeste banken zien de voordelen van tijdelijke verhuur inmiddels wel in. Met tijdelijke verhuur wordt tenslotte voorkomen dat jij als woningbezitter de hypotheek niet meer kunt betalen. Naast toestemming van de bank, dien je bij de gemeente een vergunning aan te vragen.

Verzekerd van maandelijkse huur
Er zijn diverse organisatie die tijdelijke verhuur onder de Leegstandwet faciliteren. Overbruggingsverhuur.nl is hier een voorbeeld van. Deze organisatie brengt verhuurders met huurders in contact, helpt met bepalen van de huurprijs, het opstellen van de huurovereenkomst en met het aanvragen van de juiste vergunning bij de gemeente.

Huurwaarborg
Verhuurders lopen het risico dat de huur niet wordt voldaan. Nationale Waarborg en Overbruggingsverhuur.nl bieden om die reden huurwaarborg aan. Een initiatief waarbij verhuurders verzekerd zijn van de maandelijkse huur, als ze de te koop staande woning onder de Leegstandwet verhuren.  Hieraan meedoen kost als verhuurder minimaal € 6 per maand.

Wanneer de huurder de huur niet voldoet, spreekt de verhuurder de huurwaarborg aan om de niet ontvangen huur uit te betalen.

Maandelijkse huur

Tarief per maand

Eenmalig tarief voor garantie van 5 jaar

€ 0 tot € 1000

€ 15

€ 360

€ 1000 tot € 2000

€ 20

€ 480

€ 2000 of hoger

Op aanvraag

Op aanvraag
Kosten pakken hoger uit
Kanttekening: je komt alleen voor het lage tarief van € 6 per maand in aanmerking als de huur lager ligt dan €1.000 per maand, je de bijdrage voor het waarborgfonds in één keer voor vijf jaar voldoet én je woning ook daadwerkelijk vijf jaar verhuurd wordt. Een forse periode. Want elke verhuurder hoopt zijn oude woning een stuk sneller te verkopen. Wordt je woning eerder verkocht en eindigt het huurcontract, dan heb je geen recht op teruggave.

Alleen als je verwacht dat je woning meer dan twee jaar te koop zal staan, ben je voordeliger uit met het eenmalige tarief voor een garantie van vijf jaar. Gebruik maken van huurwaarborg is alleen mogelijk bij nieuwe verhuurcontracten, die via Overburggingverhuur.nl gesloten worden.

Voor wie onzeker is over het verhuren van de oude woning - het kan soms een hoop gedoe zijn - is het initiatief huurwaarborg een fijne toevoeging. Je wordt als woningbezitter ondersteunt bij het verhuren van je oude woning en het risico op het mislopen van huur wordt weggenomen. Een financieel adviseur kan je begeleiden bij het tijdelijk verhuren van je oude woning.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie