Nieuws

Gevolgen conflict Rusland voor jouw energierekening

Drie scenario’s

vrijdag 15 augustus 2014
Gevolgen conflict Rusland voor jouw energierekening

Wanneer premier Rutte een tegenstrijdige boodschap communiceert, wordt er zowel door de publieke opinie als zijn collega-politici om duidelijkheid gevraagd. Hoe anders gaat dit bij Poetin. Die laat met tegenstrijdigheden bewust de wereld in verwarring achter. Maar ondanks zijn macht moet ook hij oppassen dat hij niet te ver gaat. Op dit moment merken we in Nederland nog weinig van het conflict met Rusland. Onderstaand verschillende scenario's die daar verandering in kunnen brengen, met energie als centraal thema. 

In de onderstaande drie scenario's gaat het met name over eventuele militaire acties en  economische maatregelen. Bij het laatste wordt het bedrijven en banken bijvoorbeeld verboden om zaken te doen met Russische bedrijven. Vooral Europese landen en de VS hebben dit ingevoerd.

Rusland Oekraine 01

In dit scenario blijft de situatie min of meer zoals hij is. Met een internationaal politiek steekspel, Rusland dat de grenzen opzoekt en het westen dat daar vervolgens op reageert. Los van de huidige maatregelen zet geen van de partijen echt de vrede of economische stabiliteit verder op het spel. Uiteindelijk worden afspraken gemaakt en neemt de hevigheid van het conflict af.

Als het niet te lang duurt, merken we er relatief weinig van en zijn de gevolgen voor de wereldeconomie beperkt. Met name bedrijven die veel zaken doen in Rusland zijn op den duur de dupe van de situatie.

Rusland Oekraine 02 
Een militair conflict blijft uit maar de dreiging op escalatie blijft bestaan. De economische straf blijft van kracht of wordt opgevoerd. Rusland kan in dat geval reageren met het verhogen van de gasprijzen. Aangezien het land een grote speler is, zal dit in heel Europa te merken zijn aan de energieprijzen. Een andere optie is dat Rusland besluit de gaskraan helemaal dicht te draaien. Iets dat in het verleden geen uitzondering was.

In dit scenario blijven beleggers op hun hoede maar blijft al te grote bezorgdheid uit. Pas wanneer het risico bestaat dat de energieprijzen daadwerkelijk stijgen, maken beleggers zich druk over de gevolgen die dit heeft voor de wereldeconomie. En daarmee ook in de bedrijven waar ze in beleggen.

Rusland Oekraine -03
Het minst wenselijke scenario, uiteraard allereerst vanwege het menselijk leed. Ook heeft dit wereldwijd de grootste gevolgen. De kans bestaat dat energie wordt ingezet als middel in de strijd. Daarnaast stijgt het risico dat de prijzen stijgen simpelweg omdat door militair geweld het opwekken of transporteren van energie in gevaar komt.

Los van de energierekening zijn de wereldwijde gevolgen het grootst. Beleggers zullen bij militair geweld een schrikreactie laten zien, met dalende koersen tot gevolg. Met name de onzekerheid welke landen er allemaal bij betrokken raken en hoe lang het voortduurt, zijn in dat geval de grootste zorgen.

Wat is het meest waarschijnlijke scenario qua energie?
Het meest waarschijnlijke scenario moet wel worden ingeleid met een disclaimer. De onvoorspelbaarheid van de Russische overheid maakt het lastig om met een westerse kijk op de zaak voorspellingen te doen. Rusland heeft energie als machtigste wapen. Het duurder maken of niet leveren van energie is echter ook voor Rusland zelf een risico. De afnemende landen gaan dan op zoek naar alternatieven en op termijn wordt er minder verkocht door de Russische bedrijven.

Door de hogere prijs verdienen ze nog wel maar op lange termijn is het toch nadelig. Helemaal geen energie meer leveren aan landen die Rusland dwarszitten is ook geen ideale optie. Opeens verkopen aan andere landen is niet snel te organiseren en is soms simpelweg ook niet mogelijk vanwege het transport. Concluderend kan het gebeuren dat energie duurder wordt, maar is het niet aannemelijk dat het snel uit de hand loopt.

Wat is het meest waarschijnlijke scenario qua militair ingrijpen?
Ondanks recente troepenbewegingen van Russische kant, is de kans op militaire escalatie vooralsnog klein. Poetin gaat letterlijk over de grens maar lijkt (nog) niet echt uit op een militair conflict. De overheid van Oekraïne kan niet op tegen de Russische overmacht en is tot op heden voorzichtig met het uitvoeren van tegenacties. Dat is maar goed ook aangezien Rusland hierdoor niet de gelegenheid krijgt deze als excuus te gebruiken om nog verder te gaan.

Poetin kennende gaat hij steeds een stapje verder met zijn provocaties en tegenstrijdige communicatie. De vraag is of het westen in staat is daarmee om te gaan en krachtig genoeg te reageren. De economische maatregelen hebben zeker effect en treffen vooral grote Russische bedrijven en rijke inwoners. Klachten vanuit die hoek levert meer druk op dan een ontstemde Rutte die het Kremlin belt. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie