Nieuws

Gaat het mes in de inboedelverzekering?

'Eigen risico omhoog, dekking omlaag'

vrijdag 22 augustus 2014
Gaat het mes in de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering die alles vergoedt, heeft haar langste tijd gehad. Dat concludeert Achmea's vergelijkingswebsite Independer uit een eigen analyse. De grootste verschraling vindt volgens de website plaats bij de consumentenelektronica. Klanten die tot voor kort kapotte smartphones, tablets en laptops eenvoudig konden claimen, krijgen binnenkort te maken met allerlei beperkende maatregelen. Verzekeraars voeren langzaam het eigen risico op, of schrappen hele passages uit de dekking van de inboedelverzekering. Sluiten de verzekeraars werkelijk het loket, of valt het allemaal wel mee?

Waar gaat het om? Er zijn grofweg twee soorten inboedelverzekeringen. De meest gebruikelijke, die schades vergoedt als gevolg van inbraak, water of brand. De tweede is de all-risk inboedelverzekering.

Inhoud all-risk inboedelverzekering
De all-risk inboedelverzekering vergoedt alle denkbare schades, tenzij uitdrukkelijk uitgesloten in de voorwaarden. Dus ook schades door eigen schuld, zoals het laten vallen van je iPad. Volgens Independer is het juist die laatste variant die verzekeraars teveel geld kost. Reclamespotjes die de kijker toonden welke risico's verzekerd waren, hebben mensen bewust gemaakt wat er allemaal te claimen valt.

Reaal en Aegon
Independer trekt haar conclusies op basis van de poliswijzigingen van twee verzekeraars. Aegon verhoogde de premies en schrapte de dekking voor het verlies van inboedel. Reaal verhoogde het eigen risico verlaagde de maximumvergoeding voor schade aan elektronica. "Als belangrijke verzekeraars hun voorwaarden zo beperken zullen andere partijen zeker volgen", aldus een medewerker van Independer.

Independer zou gelijk kunnen hebben. Als dochteronderneming van Achmea weten ze wellicht meer dan andere partijen over de voornemens van de Achmea-verzekeringsmerken, zoals Interpolis, Centraal Beheer en FBTO. Door op Reaal en Aegon te wijzen als voorlopers van verschraling, kunnen ze wellicht de aandacht van Achmea af krijgen als zij de voorwaarde versoberen. Independer ontkent echter altijd hardnekkig dat de band met Achmea over dergelijke inhoud gaat. Als dat klopt en ze géén voorkennis hebben, dan lijkt de conclusie wat voorbarig.

Gebouw Achmea

In Nederland zijn tientallen verzekeraars actief, die allemaal met enige regelmaat hun polissen aanpassen naar de huidige maatstaven. Dat gebeurt minstens zo vaak naar boven als naar beneden. Twee verzekeraars die de dekking naar beneden bijstellen, is echter nog lang geen trend. Ook woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars, Rudi Buis, vindt de stelling van Independer voorbarig. "De markt voor inboedelverzekeringen is in beweging en dat is alleen maar goed. Laat ze maar lekker concurreren met elkaar, dat is goed voor de consument".

Desalniettemin loont het om een goede afweging te maken en je af te vragen welke inboedelverzekering je nodig hebt. Een All-risk inboedelverzekeringen is duurder dan gewone inboedelpolissen. Check of de extra gedekte schades voor jou ook interessant zijn. Meer informatie over de inboedelverzekering die het best bij jouw situatie aansluit? Vul daarvoor het onderstaande formulier in. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie