Nieuws

"Eis meer spaarrente bij je bank!"

Nieuwe actie Consumentenbond wel een succes?

woensdag 27 augustus 2014
"Eis meer spaarrente bij je bank!"

De spaarrente is laag. Spaar je bij de grote banken, dan komt de rente maar net boven de 1 procent uit. Wat kan je daar als spaarder aan doen? Protest indienen, zo is de Consumentenbond van mening. De bond startte een actie waarbij je jouw bank per e-mail om een hogere rente kunt vragen. Is dat echt de oplossing of komt jouw protest direct in het mapje 'spam' terecht?

Enige tijd geleden had de Consumentenbond een soortgelijke actie. Het idee was destijds om spaargeld van een grote groep spaarders te bundelen en aan te bieden bij banken. Uiteraard om hiermee een hogere rente te bedingen. Het initiatief mislukte door gebrek aan interesse bij banken.

Boze opzet banken niet het probleem   
Dat je een bedroevende spaarrente ontvangt, komt niet omdat banken de rente met opzet laag houden. Uiteraard komt ze het ze goed uit maar de onderliggende reden is niet dat ze jou als spaarder een hogere rente misgunnen.

Banken hebben weinig interesse in spaargeld omdat ze ook op andere manieren goedkoop aan geld kunnen komen. Bijvoorbeeld door te lenen van elkaar of van toezichthouder de Europese Centrale Bank. De rente die ze daarbij betalen is extreem laag.

Banken kunnen minder met spaargeld  
Een andere reden dat banken weinig behoefte hebben aan spaargeld is dat ze er minder mee kunnen. De economie in Nederland groeide in het afgelopen kwartaal. De groei was met 0,5 procent echter lager dan verwacht en we moeten met zijn allen veel meer uitgeven om de vaart er in te houden.

Nu we vrij zuinig aan doen, wordt er ook minder geleend bij de bank. Voor bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe auto of wasmachine. Het gevolg, de bank verstrekt minder leningen waar winst op gemaakt kan worden.

         Groei van de Nederlandse economie sinds 2008Groei Nederlandse economie - periode 2008 - 2014

Gebrek aan realisme
Net als bij de vorige actie van de Consumentenbond valt het gebrek aan realisme op. Er is geen enkele bank die op basis van protestmails haar spaarrente gaat verhogen. Simpelweg omdat de bank het op dit moment niet als een groot probleem ziet wanneer jij wat anders met je geld doet.

Wil je een hogere rente, dan is overstappen van bank een beter alternatief. Overigens zal je ook bij het overstappen merken dat banken met een hogere spaarrente minder interessant zijn dan een tijd geleden. Neem bijvoorbeeld LeasePlan bank. Deze bank verstrekte begin 2012 nog een spaarrente boven de drie procent. Nu is de rente 1,61 procent, bijna gehalveerd dus.

We zijn benieuwd naar het resultaat van de spaaractie. Vooralsnog is er weinig hoop op een goede uitkomst. Banken zijn commerciële instellingen die op het ene moment wel interesse hebben in spaargeld. Hetzelfde geldt voor het verstrekken van hypotheken en de rente die ze daarbij rekenen. Dwingend advies om de rentes te verlagen of verhogen passeert waarschijnlijk de spamfilter niet. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie