Nieuws

Eén op tien koopt huis met schenking van familielid

NVM wil langer 'gratis schenken'

woensdag 13 augustus 2014
Eén op tien koopt huis met schenking van familielid

Makelaarsvereniging NVM schat dat bij minstens tien procent van de woningverkopen een deel van het huis gefinancierd is met een belastingvrije schenking van ouders, familie of derden. Het kabinet maakte het dit jaar mogelijk om eenmalig tot 100.000 euro belastingvrij te schenken, mits dat geld besteed wordt aan een verbouwing, de aankoop van een huis of de aflossing van een hypotheekschuld. De regeling verdwijnt weer op 1 januari 2015, maar de NVM vindt de regeling zo belangrijk voor het herstel van de woningmarkt dat deze verlengd zou moeten worden.

De NVM krijgt bijval van het Netwerk Notarissen. Ook zij pleitten voor een uitbreiding van de regeling, omdat veel kinderen van vermogende ouders nog niet de leeftijd hebben bereikt waarop ze een huis willen kopen.

Met een verlenging van de vrijstelling zouden ook zij op weg geholpen kunnen worden. De regering gaat voorlopig nog niet in op het verzoek van de makelaars en de notarissen. Later deze maand wordt er opnieuw onderhandeld over de begroting en zal ook de vrijgestelde schenkingsregeling aan de orde komen.

Verlenging van lage btw bij verbouw
Niet iedereen is even positief over het verlengen van de regeling. Het douceurtje is enkel weggelegd voor de kinderen van welgestelde Nederlanders. Er bestaat geen alternatief belastingvoordeel voor mensen die het zonder hulp van hun ouders moeten stellen. Als er dan toch een regeling verlengt zou moeten worden, dan zou dat wellicht beter de verlenging van het lagere btw-tarief voor het verbouwen van een huis kunnen zijn.

Deadline
Mensen die nog gebruik willen maken van de vrijgestelde schenking tot 100.000 euro, moeten nog wel met bepaalde zaken rekening houden. Het geld moet voor 1 januari 2015 ontvangen én uitgegeven zijn.

Voor verbouwingen is de overheid wat soepeler, dan moet het geld op 1 januari 2016 helemaal uitgegeven zijn. De ontvanger van de gift moet bovendien het formulier Aangifte schenkingsbelasting invullen en opsturen naar de Belastingdienst. Het formulier moet uiterlijk op 28 februari 2015 bij de fiscus binnen zijn.

Vrijgesteld schenken, hoeveel scheelt het?
Het belastingvoordeel van de tijdelijke verruiming van de vrijstelling, loopt uiteen van 4.771 euro voor ouders en kinderen, tot bijna 30.000 euro voor elke andere relatie tussen gever en ontvanger. Hieronder staat voor vier situaties uitgerekend hoeveel belasting je moet betalen voor een schenking van 100.000 euro als de verruiming er niet was.

Hoeveel Schenkbelasting Betaal Je Zonder Vrijstelling (1)

De huidige vrijstelling bij schenkingen biedt veel voordeel. Wil jij weten hoe je kun profiteren van dit fiscale voordeel, laat dan een reactie achter via onderstaande antwoordkaart.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie