Nieuws

Eén op de zes Nederlanders heeft verhuisplannen

Goede buurt belangrijkste eis bij nieuwe woning

dinsdag 26 augustus 2014
Eén op de zes Nederlanders heeft verhuisplannen

De afgelopen jaren werden verhuisplannen massaal in de ijskast gezet. Het tij lijkt nu gekeerd. Steeds vaker durven we aan een nieuwe woning te denken. De aantrekkende woningmarkt, de lage huizenprijzen en de historische lage hypotheekrente maken dit tot een goed moment om uit te kijken naar een nieuwe woning. Uit onderzoek blijkt dat 16 procent van de Nederlanders binnen nu en een jaar wil gaan verhuizen. Vijf procent is momenteel al actief op zoek naar een nieuw huis.

GfK peilde onlangs wat de woonwensen van Nederlanders op dit moment zijn. Hieruit blijkt dat één op de twintig Nederlanders op dit moment actief op zoek is naar een woning, terwijl bijna één op de tien wel op zoek is, maar nog niet actief. Zeven procent weet niet of ze binnen een jaar zouden willen verhuizen en ruim drie kwart van de Nederlanders heeft momenteel geen verhuisplannen.

Twee jaar geleden, in 2012, lag het aantal huishoudens met verhuisplannen lager: toen gaf circa 12,5% aan binnen nu en een jaar te willen verhuizen.

Grafiek - Eén Op De Zes Nederlanders Heeft Verhuisplannen
Woningbezitters vaker honkvast
Mensen met een koopwoning geven verhoudingsgewijs vaker aan geen plannen te hebben om te verhuizen. Mogelijke reden hiervoor is dat zij vaker dan huurders tevreden zijn met hun huidige woonsituatie.

Door een hoge hypotheek staat een miljoen woningen in Nederland onder water. Dat belemmert voor veel mensen de doorstroming naar een nieuw huis en kan daarom tevens een verklaring voor het ontbreken van verhuisplannen bij deze groep zijn.

Woonwensen
Wie op zoek gaat naar een nieuwe woning let vooral op de buurt, de grootte van het huis en de voorzieningen die bij de woning in de buurt liggen.

Top 5 wensen waar een nieuwe woning aan moet voldoen:
1. Goede buurt (42%)
2. Grootte van de woning (41%)
3. Ligging ten opzichte van voorzieningen (35%)
4. Aanwezigheid tuin (30%)
5. Type woning (24%)

Ontevreden vanwege grootte, de buren en te hoge lasten
De grootte van de huidige woning is voor veel mensen de belangrijkste reden om ontevreden te zijn over de huidige woonsituatie. Bijna een kwart van de ondervraagden vindt de huidige woning te klein. Daarnaast gaf men aan ontevreden te zijn vanwege de buren en te hoge woonlasten.

Voor wie verhuisplannen heeft, is het een goede periode om nieuw onderdak te zoeken. De woningprijzen zijn nog altijd relatief laag en de hypotheekrente is sterk gedaald in de afgelopen tijd.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie