Nieuws

Aandelen terug naar stand januari

Voorbode voor een verdere daling?

maandag 4 augustus 2014
Aandelen terug naar stand januari

Begin juli gingen beleggers goedgeluimd de vakantieperiode in. Zijn zagen hun aandelen in de maanden ervoor telkens meer waard worden. Wie echter tijdens de vakantie zijn beleggingsrekening checkt, staat een tegenvaller te wachten. De twijfel is er ingeslopen, waardoor aandelenbeurzen wereldwijd onderuit gingen. Nederlandse aandelen daalden vijf procent in de afgelopen maand. Een voorbode voor meer ellende of valt het mee?

De AEX is een verzameling van de belangrijkste Nederlandse aandelen. Deze aandelen bij elkaar hebben een gezamenlijke waarde die wordt uitgedrukt in punten. De AEX schommelt op dit moment rond de 400 punten. Hetzelfde niveau als begin van dit jaar.

Onrust
Beleggers zijn om verschillende redenen voorzichtiger geworden in de afgelopen maand. De toegenomen onrust in de wereld is een belangrijke factor. Zowel de situatie in Oekraïne als in het Midden-Oosten is op zijn minst onstabiel te noemen. Niemand kan de afloop voorspellen. Ook is niet duidelijk welke landen meegesleept worden in de conflicten. Bedrijven die zakendoen in gevaarlijke regio's merken dit, zeker op langere termijn, in de omzet en winst die ze maken.  Allemaal risico's die ervoor kunnen zorgen dat beleggers opeens minder vertrouwen in de toekomst hebben.

Bank op omvallen
In Portugal grijpt de overheid in om de een na grootste bank van het land, Banco Esperito Santo (BES), te redden. Dit doen ze door de bank te steunen met 3,5 miljard euro. Er is weinig reden om aan te nemen dat meer Europese banken er slecht voor staan. Toch worden beleggers wantrouwig bij berichten over problemen bij banken. Niet gek, daar begon de crisis per slot van rekening.

Voorbode voor een verdere daling?
Een daling van vijf procent in een maand is vrij fors. Naast de onzekerheid waren ook de resultaten die bedrijven bekend maakten reden voor teleurstelling bij beleggers. Ze hadden verwacht dat de ondernemingen meer winst konden melden over het vorige kwartaal. 

Aandelen Terug Naar Stand JanuariDe daling is zeker geen reden voor paniek. De Nederlandse beurs schommelt al sinds begin dit jaar rond de huidige stand. Over meerdere maanden zit er dus weinig beweging in. Beleggers liepen in hun enthousiasme  wat op de muziek vooruit. Bij enige tegenwind slaat de twijfel toe.

Het gaat de goede kant op met de wereldeconomie. Toch waarschuwen instanties als het Internationaal Monetair Fonds voor te veel optimisme. Beleggers weten nog niet goed richting te kiezen. Een (verdere) daling kan een goed moment zijn om aandelen te kopen. Zeker omdat de onrusten, in maatschappelijk opzicht desastreus, economisch vaak minder verstrekkend zijn dan gedacht. Verwacht op korte termijn overigens geen wonderen. In de afgelopen zes maanden zou je bijvoorbeeld niets verloren maar ook niets gewonnen hebben.  Gaan we verder terug, dan ziet het er beter uit. Sinds januari 2013 steeg de AEX met meer dan 15 procent.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie