Nieuws

Vlucht vertraagd. Wat krijg je vergoed?

Rechtsbijstandverzekering biedt hulp bij vertraging vliegreis

dinsdag 1 juli 2014
Vlucht vertraagd. Wat krijg je vergoed?

Met de zomervakantie voor de deur vertrekken Nederlanders massaal naar het buitenland. Reizen per vliegtuig is populair. Zo'n 40 procent van de vakantiegangers reist het liefst per vliegtuig. Maar wanneer een vlucht vertraagd is en je onverwacht een flink aantal uren later aankomt op je vakantiebestemming, begint je reis met een domper. Om het leed wat te verzachten kun je in bepaalde gevallen aanspraak maken op een vergoeding. Maar hoe hoog is die precies en wanneer kom je in aanmerking?

Een vertraagde vlucht is vervelend. Je mist de eerste uren van je vakantie of bent later thuis dan gepland. Veel meer dan rondhangen op het vliegveld en hopen dat de vertraging niet verder oploopt, zit er vaak niet in. 

Infographic -01

Drie uur of meer
Wanneer de vertraging langer duurt dan drie uur, heb je recht op een vergoeding. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van de werkelijke duur van de vertraging en de afstand van je vlucht. Is er sprake van overmacht, bijvoorbeeld door een onaangekondigde staking of slechte weersomstandigheden, dan kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Een situatie die niet onder overmacht valt, is bijvoorbeeld een technisch mankement aan het vliegtuig.

Bij overmacht vervalt het recht op vergoeding. De luchtvaartmaatschappij is in dat geval overigens wél verplicht je te voorzien van verzorging. Deze verzorging bestaat uit eten, drinken, een telefoongesprek en eventueel een hotelovernachting.

Waar heb je recht op?
Vergoeding

  • Bij een vertraging van minimaal 3 uur en een vlucht korter dan 1.500 kilometer: € 250
  • Bij een vertraging van minimaal 3 uur en een vlucht langer dan 1.500 kilometer binnen de EU: € 400
  • Bij een vertraging van minimaal 3 uur en een vlucht van 1.500 tot 3.500 kilometer buiten de EU: € 400
  • Bij een vertraging van minimaal 3 uur en een vlucht langer dan 3.500 kilometer buiten de EU: € 600

Verzorging

  • Bij een vlucht korter dan 1.500 KM, na 2 uur vertraging
  • Bij een vlucht langer dan 1.500 KM, na 3 uur vertraging
  • Bij een vlucht langer dan 3.500 KM, buiten de EU, na 4 uur vertraging


Ook bij goedkope vliegtickets
Goed om te weten: het recht op vergoeding is niet afhankelijk van de prijs van je vliegticket. Ook bij een goedkoop vliegticket kom je in aanmerking voor de vergoeding.

De regels over de vergoeding zijn afkomstig uit de Europese verordening en gelden daarom alleen wanneer je vliegt met een EU-luchtvaartmaatschappij of wanneer je vertrekt van of naar een luchthaven in de Europese Unie. Bij meer dan vijf uur vertraging mag je er voor kiezen om niet meer te vertrekken. De luchtvaartmaatschappij is dan verplicht om de kosten van het vliegticket terug te betalen.

Aanspraak maken op de vergoeding
Aanspraak maken op de vergoeding blijkt vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Maakt jouw vlucht onderdeel uit van een pakketreis, dan kun je de touroperator inschakelen. Boekte je de vlucht los, dan moet je zelf in actie komen. Neem in eerste instantie contact op met de luchtvaartmaatschappij. Levert dit niks op, schakel dan je rechtsbijstandverzekering in. Heb je geen rechtsbijstandverzekering, dan bieden organisaties als EU-Claim uitkomst.

  • Rechtsbijstandverzekering

Wanneer de luchtvaartmaatschappij je claim niet serieus neemt, biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst. Je verzekeraar kan een civiele procedure opstarten, die er voor zorgt dat je alsnog krijgt waar je recht op hebt.

  • Claim Calculator

Op internet zijn diverse organisatie te vinden die je helpen bij het krijgen van een vergoeding na vertraging. Let wel, tegen een vergoeding die bestaat uit een percentage van de claim. De vergoeding ligt, afhankelijk van de organisatie, tussen de 25 en 29 procent van de claim. Daarnaast heb je soms te maken met administratiekosten. Al met al loopt het bedrag dus aardig op. Maar gebruik maken van een dergelijkse dienst zorgt er wel voor dat je, zonder zelf al te veel moeite, krijgt waar je recht op hebt. Er wordt gewerkt op basis van 'no cure no pay'.

De websites EUclaim.nl en Vlucht-Vertraagd.nl bieden bovendien handige claim calculators. Hiermee kun je aan de hand van je vluchtgegevens controleren of je recht hebt op een vergoeding. Is dit het geval, dan kunnen zij je helpen bij het verkrijgen hiervan. 

Vertraging is nooit leuk. De vergoeding die luchtvaartmaatschappijen je moeten bieden, kan de pijn wat verzachten. Het is belangrijk om zelf goed te weten waar je recht op hebt, want de luchtvaartmaatschappijen zijn er over het algemeen niet happig op het geven van een vergoeding. Ze beroepen zich vaak ten onrechte op overmacht. Kom je er niet uit met je de luchtvaartmaatschappij, dan biedt een rechtsbijstandverzekering uitkomst. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie