Nieuws

Verdere opleving woningmarkt door lage hypotheekrente en stijgend vertrouwen

Beste kwartaal woningmarkt sinds crisis

maandag 21 juli 2014
Verdere opleving woningmarkt door lage hypotheekrente en stijgend vertrouwen

Het wordt steeds duidelijker dat de opleving van de woningmarkt geen tijdelijke bevlieging is. In de afgelopen maanden steeg zowel het aantal verkopen als de gemiddelde prijs. Deze stijging komt vooral doordat kopers er weer vertrouwen in hebben. Daarnaast is de lage hypotheekrente een reden om te kopen. Alhoewel makelaars nog voorzichtig enthousiast reageren, krijgen steeds meer verkopers mensen over de vloer die hun woning bezichtigen.

Het afgelopen kwartaal was qua aantal verkopen het beste kwartaal sinds het uitbreken van de crisis in 2008. Het is gebruikelijk dat het tweede kwartaal beter scoort dan de eerste maanden van het jaar. Toch zagen NVM-makelaars dat de animo voor een koopwoning groot was. De stijging ten opzichte van een kwartaal eerder bedroeg 20,1 procent. In de afgelopen tien jaar lag dit gemiddeld op 14 procent.  Zo heeft de woningmarkt de goede start van het jaar voortgezet.

Fors meer verkopen
Ook het Kadaster, dat minder actueel is dan de NVM maar wel alle woningverkopen in Nederland registreert, meldt een stijging. In juni registreerde de organisatie 11.328 woningverkopen. Een stijging van 56,8 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. 

Hogere prijs door stijgende verkopen
Het is een sneeuwbaleffect. Door het stijgende aantal verkopen stijgt de prijs. Dit resulteert weer in toenemende verkopen omdat nieuwe kopers niet langer willen wachten nu de prijzen stijgen. Afgelopen juni lag de prijs 2,2 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Al drie maanden achtereen stijgt de prijs. Op dit moment betaal je gemiddeld € 222.301 voor een woning.

Reden om nu te kopen
De NVM heeft onder woningkopers onderzocht wat de reden is om juist nu de koop te bezegelen. Het belangrijkste koopargument is het stijgende vertrouwen onder kopers, gevolgd door de lage hypotheekrente. Ook is een deel van de kopers zich bewust dat huren minder interessant is wanneer de woonlasten laag zijn. De verhogen van huren staan in contrast met de gedaalde huizenprijs en hypotheekrente.

Verdere Opleving Woningmarkt Door Lage Hypotheekrente En Stijgend Vertrouwen

De huid nog niet verkopen..
Het aantrekken van de woningmarkt wordt voor een deel veroorzaakt door een groep kopers die na lang aarzelen weer durven. Deze groep kan zorgen voor een stevige boost. Voor de langere termijn zien makelaars beren op de weg in de vorm van werkloosheid en maatregelen van de overheid.

Bijvoorbeeld in de vorm van verdere hypotheekbeperkingen of de reeds aangescherpte regels rond de Nationale Hypotheekgarantie. Het is makelaarseigen om te wijzen op het feit dat de woningmarkt, ondanks de vooruitgang, nog lang niet terug is op het niveau van topjaar 2008. Dit als signaal richting de politiek om kopers niet te dwarsbomen met een te rigide woningbeleid.

Wellicht dat jij ook de koopkoorts te pakken hebt nu het weer de goede kant op gaat. Wil je weten wat de financiële ruimte is in jouw situatie, evenals hoe jij kunt profiteren van de lage hypotheekrente, geef dit dan aan via de onderstaande antwoordkaart. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie