Nieuws

Reisverzekering: kortlopend, doorlopend of geen?

16% op vakantie zonder reisverzekering

donderdag 10 juli 2014
Reisverzekering: kortlopend, doorlopend of geen?

Nog altijd gaat een deel van de Nederlandse vakantiegangers zonder reisverzekering op pad. Onderzoek onder onze lezers toont aan dat 16% zonder verzekering naar het buitenland vertrekt. Veel mensen denken bij de reisverzekering in eerste instantie aan de kosten bij verlies of diefstal van bagage. Dit zijn kosten die je liever niet wilt maken, maar voor veel mensen op zich betaalbaar zijn. Het wordt een ander verhaal als er sprake is van een ongeval. Een vakantie zonder reisverzekering kan een financiële ramp worden als na een boswandeling, bergwandeling of ski-trip een helikopter of andere hulpdiensten moeten worden ingezet, of als er een zoekactie op touw moet worden gezet bij vermissing. Toch maar een reisverzekering afsluiten dus?

Welke verzekering je moet afsluiten en óf je er een moet afsluiten, hangt af van je reisplannen. Ga je met dure bagage op vakantie in Italië, zorg dan in ieder geval dat je bagage goed verzekerd is. Een avontuurlijke vakantie op de planning staan? Dan is een uitgebreide verzekering met een goede dekking bij ongevallen belangrijk.

Boek je een all-inclusive vakantie waarbij je veelal op een vast resort verblijft, dan heb je minder uitgebreide dekkingen nodig. Al kun je ook daar natuurlijk ziek worden. Twee dagen Parijs zonder dure spullen? Dan hoef je niet zoveel te regelen. Anderzijds, voor een paar euro ben je verzekerd, dus waarom zou je het niet doen? En een vakantie zonder dure spullen komt bovendien steeds minder voor. 

Reisverzekering - Kort , Doorlopend Of GeenKort of doorlopend?
Wie regelmatig op vakantie gaat en geen zin heeft om telkens op zoek te gaan naar de meest geschikte reisverzekering, kiest voor een doorlopende reisverzekering. Het voordeel van een doorlopende reisverzekering is dat je er geen omkijken meer naar hebt. Ook een onverwacht weekendje weg is gedekt. Daarnaast is een doorlopende reisverzekering in verhouding een stuk voordeliger dan de kortlopende reisverzekering.

Het voordeel van de kortlopende reisverzekering is dat je deze precies kunt afstemmen op de behoefte van de vakantie. Hiermee kun je geld besparen. Je verzekert je op die manier enkel op dat moment voor bijvoorbeeld de wintersportvakantie, in plaats van het hele jaar door.

Vuistregel is dat wanneer je per jaar minimaal twee weken reist, de doorlopende reisverzekering voordeliger is.

Welke uitbreidingen heb je nodig?
Standaard gedekt op de reisverzekering zijn hulpverlening, zoals een reddingsactie, en verlies of schade aan je bagage. Daarnaast kun je voor allerlei uitbreidingen kiezen, die niet allemaal even nuttig zijn. Twijfelachtig is bijvoorbeeld het verzekeren van contact geld en cheques. Als je goed op je spullen past en niet te veel tegelijk pint, dan houd je dit soort pech beperkt. Bovendien is premie hiervoor aanzienlijk.

Medische kosten
Medische kosten in het buitenland worden door je zorgverzekering gedekt op basis van Nederlandse tarieven. In bijvoorbeeld Turkije of Amerika kunnen de kosten van een ziekenhuisbezoek veel hoger uitvallen. Je basiszorgverzekering dekt dan maar een deel. Heb je geen medische kosten verzekerd op je reisverzekering, dan draai je zelf op voor de rest van de kosten.

Medische kosten in het buitenland kun je overigens ook verzekeren met een aanvullende zorgverzekering. Heb je deze aanvullende zorgverzekering, dan is de aanvulling op je reisverzekering niet nodig.

Verzekering direct bij boeking vastleggen onverstandig
Je reisverzekering afsluiten direct bij het boeken van je vakantie, is niet verstandig. Onderzoek toont aan dat je dan vaak het dubbele betaalt. Vergelijkingssites gebruiken kan, maar die tonen je niet alle aanbieders. De combinatie werkt het best: vergelijk zelf, raadpleeg een aantal verzekeraars en informeer bij een adviseur. De beste en goedkoopste reisverzekering, die kies je vervolgens.  

Heb je een doorlopende reisverzekering afgesloten, vergeet dan niet deze jaarlijks te controleren. Is je voorkeur voor wandelvakantie op de Veluwe niet tussentijds veranderd in een liefde voor abseilen in de Alpen? En biedt je verzekeraar nog wel de scherpste premie? Met een jaarlijkse check zorg je dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan.

Meer weten over de reisverzekering, waar je op moet letten bij het afsluiten en welke het voordeligst is? In het nieuwe iMagazine lees je hier alles over. Bekijk het nieuwste iMagazine Vakantie 2014: essentiële tips, checks & inspiratie

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie