Nieuws

Nieuw record staatsrente. Hypotheek voordeliger?

Duitsland kampioen staatsrente

woensdag 16 juli 2014
Nieuw record staatsrente. Hypotheek voordeliger?

Klop je bij een bank aan voor een lening, dan kijkt deze uitgebreid of jij je financiële zaken wel goed op orde hebt. De lening wordt niet snel verstrekt wanneer de bank twijfels heeft over de vraag of jij de lening terug kunt betalen. Op zijn minst betaal je in dat geval een hogere rente. Bij de overheid gaat het juist andersom. Die leent tegen een steeds lagere rente. De rente op leningen aan de overheid, ofwel staatsrente, daalt verder naar een nieuwe recordstand. Iets dat je zelf ook merkt aan bijvoorbeeld de hypotheekrente.

In april 2011 betaalde de overheid 3,7 procent per jaar bij een lening met een looptijd van tien jaar. In de periode daarna daalde deze rente om met enkele tussentijdse pieken te belanden op het huidige dieptepunt. Inmiddels staat er 1,42 procent op de teller.

Verloop Staatsrente
Nieuw Record Staatsrente . Hypotheek Voordeliger
Waarom die lage rente?
De lage rente komt vooral door het solide imago van onze overheid. De kans dat een lening niet terug wordt betaald is klein. Veel grotere instellingen als banken, verzekeraars en pensioenfondsen lenen dan ook graag geld uit aan de overheid. Ze nemen daarbij genoegen met de lage rente en dus inkomsten die er tegenover staan.

Duitsers winnaars
Duitsland blijkt niet alleen een solide voetbalploeg te hebben. Ook de Duitse economie wordt als betrouwbaar ervaren. De Duitse overheid betaalt namelijk 1,2 procent bij een 10-jarige lening, de laagste stand in Europa. In zuidelijke landen als Spanje en Griekenland ligt deze rente boven de 2,7 procent. Hoger dan bij ons, maar ook daar is te merken dat het vertrouwen is gestegen in de afgelopen tijd. Al worden de Grieken nog gewantrouwd met een rente van 6,27 procent.

Wat heb ik aan die lage rente?
De grootste profiteur van de lage rente is de overheid zelf. Die kan de kosten van de toch al groeiende overheidsschuld binnen de perken houden. De lage rentevergoeding is ook een teken dat er voldoende animo is om aan de overheid uit te lenen. Het aanvullen van de staatskas is dan ook geen probleem.

Normaal gesproken profiteer jij er ook van, bijvoorbeeld door een lagere hypotheekrente. De rente op staatsleningen is een indicatie van de rente die de bank rekent voor een hypotheek met looptijd vanaf tien jaar. Althans, dat zou een logisch gevolg zijn. Banken zijn echter voorzichtig en richten zich op het aanleggen van buffers. Hierdoor neemt het voordeel van een lagere staatsrente voor jou als huizenkoper af.

Blijft het zo?
Dat de staatrente nog steeds records breekt is interessant. Op de aandelenbeurzen en in de financiële wereld lijkt de rust terug. Ondanks de betere vooruitzichten kiezen investeerders er blijkbaar toch voor om hun geld tegen minimale inkomsten te stallen bij de overheid. Een teken dat ondanks de relatieve rust het vertrouwen in beleggingen als aandelen, vastgoed of grondstoffen nog niet helemaal terug is.

De lage rente die de overheid betaalt, zal op termijn weer stijgen. Hiervoor is een wat langere tijd stabiliteit op de aandelenbeurs nodig en het bewijs dat ook zuidelijke landen er daadwerkelijk bovenop zijn. Ook al profiteer je zelf minder snel van een lage staatrente, als deze stijgt, is de kans wel groot dat banken bijvoorbeeld een hogere hypotheekrente rekenen. Dan volgen ze opeens wel..

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie