Nieuws

Niemand weet wat defensief beleggen is

Risicoprofiel zegt weinig over portefeuille

maandag 28 juli 2014
Niemand weet wat defensief beleggen is

Particulieren die hun geld laten beleggen door een vermogensbeheerder, hebben weinig aan het risicoprofiel dat ze van hun bank meekrijgen, zo blijkt uit een inventarisering van het FD. Het risicoprofiel moet inschatten hoeveel risico mensen bereid zijn te nemen met hun vermogen. Maar hoe bijvoorbeeld defensief beleggen er in de praktijk  uit ziet, is voor meer interpretaties vatbaar.

Een defensief profiel is gericht op behoud van vermogen; er worden geen grote risico's genomen en het maximale rendement blijft relatief laag. Een offensief profiel is gericht op vermogensgroei, het risico op verlies is groter, maar het geeft de belegger ook kans op een hoger rendement.

90 of 42 procent?
Wie gekozen heeft te beleggen in de meest defensieve beleggingsportefeuille van ING, ziet 90 procent van de inleg naar obligaties gaan en 10 procent naar aandelen. Obligaties gelden over het algemeen als minst risicovolle belegging.

Wie het meest defensieve risicoprofiel van SNS heeft meegekregen, ziet uiteindelijk slechts 42 procent van zijn vermogen in obligaties belegd, tegen 50 procent in aandelen en 8 procent in overige beleggingen. Een aanmerkend risicovollere belegging dan ING. Hoewel het verschil tussen deze beleggingsmixen enorm is, kwalificeren beide aanbieders hun portefeuille als 'zeer defensief'.

Defensief Beleggen - Wat Verstaan Banken Hieronder (2)Neutraal profiel
Volgens een beleggingsexpert die het FD sprak, is er alleen consensus over de inhoud van een neutraal risicoprofiel. Dat bestaat grofweg voor de helft uit aandelen en voor de helft uit obligaties. Maar wat offensief en wat defensief beleggen betekent, daar verschillen de banken over van mening.

AFM: '1 op de 3 beleggers krijgt verkeerd advies'
Toezichthouder AFM schatte in februari dat één op de drie particulieren een beleggingsadvies krijgt dat niet past bij hun risicoprofiel. Mede daarom onderzoekt minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem of het mogelijk is om een bepaalde standaard te ontwikkelen voor beleggingsproducten.

Een portefeuille mag dan bijvoorbeeld alleen het stempel 'defensief' dragen als het risico binnen een bepaalde bandbreedte blijft. De huidige indicatie, het snelheidsmetertje van de AFM waarin aangegeven wordt hoe groot het risico is, wordt maar zelden getoond bij de producten, omdat die niet verplicht is.

De AFM heeft ook kritiek op de informatievoorziening van vermogensbeheerders. Op de websites van de verschillende aanbieders is vaak weinig of zelfs geen informatie te vinden over het soort obligaties waarin wordt belegd. Zoals het recente verleden heeft aangetoond, maakt het een behoorlijk verschil of een beheerder in Griekse of in Duitse staatsobligaties zit. Alleen Alex en SNS geven hun klanten daar enige duidelijkheid over.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie