Naast laagste hypotheekrente nu ook laagste spaarrente ooit
We breken record na record: waar stopt het?

Eerder schreven we al over de laagste hypotheekrente in de geschiedenis. Sindsdien is de rente voor een 10 jaar vaste hypotheek nog verder gedaald: van 3,40% naar 3,35%. Goed nieuws, zo'n lage hypotheekrente. Alleen jammer dat de spaarrente mee omlaag wordt getrokken. Inmiddels krijgen we nog maar 1,35% rente voor ons spaargeld. Dat is dan weer de laagste spaarrente ooit. Hoe kan het dat we record na record breken?
Laagste hypotheekrente
De hypotheekrente is laag. Heel laag zelfs. Dat komt omdat de kapitaalmarktrente ook heel erg laag is. Sterker nog: ook die rente breekt een record. Onze overheid leent geld tegen 1,48% rente. Een teken dat 'de wereld' Nederland als een financieel stabiel land beoordeelt. Grote kans namelijk dat Nederland die lening netjes weer terugbetaalt.
Duitsland is nog betrouwbaarder en kan daardoor geld lenen tegen 1,25%. De Verenigde Staten betalen 2,60%, Italië 2,83% en Griekenland 5,91%. In maart 2013, toen de Grieken volop in de problemen kwamen, moesten zij meer dan 30% rente betalen.
Wat we dus zien is dat de kapitaalmarktrente in heel veel landen laag is. Dat geeft aan dat de economie herstellende is. Beleggen in landen wordt weer als veilig gezien. Wat dat betreft een goed teken. Anderzijds kiezen de partijen die aan landen geld lenen, grote beleggers bijvoorbeeld, liever voor een veilige belegging in een land (obligaties) dan voor een belegging in bijvoorbeeld aandelen.
Dat laatste zou dan weer betekenen dat de wereldeconomie nog stabieler is maar heeft tot gevolg dat de kapitaalmarktrente, en daarmee de hypotheekrente, weer gaat stijgen.
Spaarrente
Onlangs verlaagde de Europese Centrale Bank de rente van 0,25% naar 0,15%. Dit is het percentage waartegen banken geld voor een korte periode kunnen lenen. Dat kostte al weinig en nu nog minder. Met deze leningen kunnen die banken vervolgens weer geld uitlenen. Aan bedrijven bijvoorbeeld, zodat die bedrijven kunnen investeren en de economie op gang kunnen krijgen.
Om die leningen te verstrekken kunnen banken ook spaargeld aantrekken, maar met de lage ECB-rente van dit moment hoeft dat eigenlijk niet. En dus daalt de spaarrente. Of, zoals de banken denken: "Waarom zouden we meer rente betalen als Europa ons zo goedkoop geld leent?!".
Positief of niet die lage rentes?
Een lage hypotheekrente is positief, een lage spaarrente negatief. Moeten we nou blij zijn of niet met die lage rente? Dat hangt ervan af. Moet je nu een hypotheek afsluiten voor een woning of heb je een hypotheek waarvan de rente variabel is of kort vaststaat, dan profiteer je maximaal van die lage rente.
Heb je je hypotheekrente al eerder vastgezet, dan kan de laagste hypotheekrente kansen bieden om je hypotheek over te sluiten en daarmee dus te kiezen voor zekerheid van lage lasten op lange termijn.
Een lage spaarrente is uiteraard niet gunstig maar aangezien het gemiddelde spaarsaldo per Nederlander veel lager is dan het hypotheeksaldo, pakt deze situatie per saldo positief uit.
Vermogensbelasting steeds oneerlijker
Conclusie: die lage spaarrente moeten we dus maar voor lief nemen. Wat wel vreemd blijft is dat de vermogensbelasting, de belasting over al je spaargeld boven de drempel van € 21.139 per persoon, op 1,2% blijft staan. Van die lage spaarrente van 1,35% die we in de inleiding noemden, blijft er dus maar 0,15% over. De rest gaan naar de Belastingdienst.
Na jaren van crisis zijn de financiële markten op dit moment stabiel. Dat vertaalt zich positief in een lage hypotheekrente en negatief in een lage spaarrente. Gelukkig zijn er alternatieven voor je spaargeld, bijvoorbeeld investeren in je pensioen of aflossen op je hypotheek. Wil je daar meer over weten, laat dan een reactie achter.
Meer weten of persoonlijk advies?
Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden
- Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
- We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
- Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist