Nieuws

Minder ontslagzaken bij rechtsbijstand

Nieuw ontslagrecht kluif voor verzekeraars

vrijdag 25 juli 2014
Minder ontslagzaken bij rechtsbijstand

Nederlandse rechtsbijstandverzekeraars constateren dat de piek in het aantal ontslagzaken achter de rug is. Hoewel het aantal hulpverzoeken bij ontslag nog steeds historisch hoog is, stellen de grote juridische-bijstandsverzekeraars vast dat de daling is ingezet. "Vooral het aantal ontslagzaken om bedrijfseconomische redenen daalt iets", zegt een woordvoerder van verzekeraar DAS in het FD. "Ondernemingen hebben al veel gereorganiseerd of zijn failliet. Het ziet er naar uit dat het gewone ondernemen weer begint." De economie verbetert, maar voor rechtsbijstand dient de volgende uitdaging zich al aan: het nieuwe ontslagrecht.

Bij DAS liep het aantal ontslagzaken terug van 13.487 in de eerste helft van 2013 tot 12.837 in de eerste zes maanden van 2014. Bij de rechtsbijstandtak van Achmea bleef het aantal ongeveer gelijk op 11.000. Arag constateerde zelfs een daling van 8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Arag verwacht dat de daling doorzet, maar plaatst wel een kanttekening: "Een aantal grote bedrijven heeft reorganisaties aangekondigd die nog hun beslag moeten krijgen", zegt een woordvoerder van Arag. Het zou kunnen dat die toekomstige ontslagenen te maken krijgen met het nieuwe ontslagrecht. De nieuwe regels rond het ontslag gaan in op 1 juli 2015.

Verloop werkloosheid - seizoensgecorrigeerd
Minder Ontslagzaken Bij Rechtsbijstand - Grafiek Werkloosheid
Wat gaat er veranderen?
De belangrijkste verandering is de afschaffing van de ontslagvergoeding en de invoering van het transitiebudget. Een ontslagen werknemer kan dat budget gebruiken voor scholing of de overstap naar een andere baan. De voorwaarden zijn als volgt:

  • De werkgever betaalt de vergoeding aan werknemers die minimaal twee jaar voor het bedrijf hebben gewerkt.
  • De vergoeding wordt per dienstjaar opgebouwd. Elk dienstjaar is goed voor 1/3 maandsalaris. Voor elk jaar dat een werknemer langer dan tien jaar in dienst is geweest, wordt 1/2 maandsalaris vergoed.
  • De vergoeding bedraagt maximaal 75.000 euro, of een jaarsalaris als dat hoger is.
  • Als een werkgever tijdens het dienstverband kosten heeft gemaakt voor bijvoorbeeld scholing van de werknemer, dan mag deze worden afgetrokken van het transitiebudget.
  • Als de werkgever ernstige, verwijtbare fouten heeft gemaakt rond het ontslag, dan kan de kantonrechter nog een aanvullende vergoeding toekennen. Daar is geen maximum aan verbonden. Andersom kan bij terechte verwijten aan de werknemer de vergoeding naar beneden worden bijgesteld.

Een ontslag om bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid zal vanaf volgend jaar altijd via het UWV lopen. Ontslagen om alle andere redenen worden afgewikkeld via de kantonrechter.

Ook het nieuwe ontslagrecht zal vragen oproepen
Het nieuwe ontslagrecht maakt het voor werkgevers eenvoudiger en goedkoper om mensen te ontslaan. De voorwaarden zijn transparanter dan in de huidige vorm. Toch zullen ook binnen het nieuwe ontslagrecht meningsverschillen ontstaan tussen werkgever en werknemer. Wanneer is een ontslag bijvoorbeeld verwijtbaar? Hoe hoog is dan de aanvullende vergoeding? En kan een werkgever zomaar elke cursus-euro van het transitiebudget aftrekken?

Wie onverhoopt te maken krijgt met een ontslag, kan zich melden bij zijn rechtsbijstandverzekeraar voor professionele juridische hulp. Ook vakbonden hebben vaak een juridische dienst om hun leden bij te staan in geval van ontslag.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie