Nieuws

Je huis verkopen: met deze tips gaat het lukken

10 tips voor de verkoop van je woning

maandag 14 juli 2014
Je huis verkopen: met deze tips gaat het lukken

Het gaat weer beter op de huizenmarkt. Misschien durf jij inmiddels ook weer te dromen van een nieuwe woning en wil je binnenkort je huis verkopen. Met enkel een advertentie op Funda en een huis dat naar appeltaart ruikt, ben je er helaas nog niet. Maar met deze tips lukt het hopelijk wél om mogelijke kopers over de streep te trekken.

1. Bepaal de juiste prijs
De juiste vraagprijs van je woning bepalen is lastig. Bekijk om te beginnen de vraagprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Nodig daarnaast verschillende makelaars uit voor het verkopen van je woning. Zij komen langs, bekijken je woning en geven een schatting. Pak het gemiddelde en je weet ongeveer wat je woning waard is.

2. Ga voor een tactische vraagprijs
Zorg bij het bepalen van de vraagprijs voor aantrekkelijke getal, uiteraard in de prijscategorie die je voor ogen hebt. Met een woning van € 299.000 trek je meer bekijks dan met een woning van € 302.500. Neem bij de prijsbepaling mee dat kopers hetzelfde doen. Zij zullen eerder rond getal kiezen omdat het als meer waardevol overkomt. 

Huis Verkopen Tips - Verloop Huizenprijs Bij Verkoop

3. Ga op zoek naar een goede, flexibele makelaar
Kies niet 'zomaar' een makelaar uit. Bijvoorbeeld omdat hij in de buurt woont of omdat je hem toevallig kent van de sportclub. Bekijk de websites van verschillende makelaars en ontdek hoe zij andere huizen verkopen. Doe ook eens rondvraag bij bekenden. Belangrijk: een makelaar moet flexibel zijn. Een makelaar die enkel bezichtigingen doet op woensdag- en vrijdagochtend wil je niet. Ga op zoek naar een makelaar die ook in de avond en het weekend paraat staat.

4. Voer klusjes uit
Dat je huis schoon moet zijn wanneer er geïnteresseerden komen, spreekt voor zich. Maar zorg ook dat andere, kleine zaken onder handen genomen zijn. Een scheef hangend kastdeurtje of een ontbrekende plint: jou valt het misschien niet meer op maar de potentiële koper wel. Zorg dat alle kleine klusjes uitgevoerd zijn.

5. Zorg voor een neutrale inrichting
De turquoise accessoires op het dressoir en de gele kussens op je bank: jij vindt het mooi. Maar de kans dat de potentiële koper van jouw huis dezelfde smaak heeft, is klein. Zorg voor een neutrale inrichting met witte muren en weinig accessoires. Vind je het lastig om de juiste stijl te bepalen, doe dan inspiratie op bij een zaak als Ikea. Zij zijn de expert in het verkopen van een neutraal interieur dat een grote groep mensen aanspreekt.

Vergeet de tuin in dit proces niet. Bij een mooi huis hoort een nette tuin. Ga voor gemaaid gras en een nette, gesnoeide heg. Je hebt maar één keer de kans om een goede, eerste indruk te maken.

6. Ook op Funda geldt: de eerste indruk is essentieel
Natuurlijk plaats je je huis op Funda. In Nederland is deze website nog altijd de populairste tool om naar woningen te zoeken. Het is belangrijk dat je huis zo goed mogelijk uit de verf komt op Funda.

Op Funda moet de eerste indruk goed zijn. Vinden bezoekers je woning niks, dan zullen ze de advertentie niet nog eens aanklikken. Je krijgt dus maar één kans. Zorg daarom dat je advertentie direct goed ingericht is.

 7. Wees realistisch
Zorg voor een realistisch beeld van de woning. Nuchtere Nederlanders hebben geen trek in gephotoshopte plaatjes en foto's gemaakt met groothoeklens. Potentiële kopers zien liever hoe de woning er écht uit ziet. Met sfeervolle foto's is niets mis, maar zorg ervoor dat het beeld dat je creëert overeen komt met de werkelijkheid.

8. Plaats je woning bovenaan op Funda
Een 'Tophuis', noemt Funda dit. Voor € 115 per maand staat jouw huis bovenaan de zoekresultaten. Het kan geen kwaad om dit regelmatig te doen. Je huis staat dan weer mooi op pagina 1 in plaats van op pagina 12. De bezoeker heeft op pagina 1 nog zin om woningen te bekijken. Op pagina 12 is hij er waarschijnlijk wel weer klaar mee.

 9. Gebruik social media
De advertentie van je woning delen op Facebook of Twitter? Doen! Het kost je niks extra's en je bereikt, zeker wanneer vrienden jouw bericht delen, een breed publiek. Let wel op je privacy. Iedereen kan in je advertentie zien waar je woont, naam en adres zijn immers gekoppeld.

10. Onderzoek waarom een geïnteresseerde afhaakt
Komt een potentiële koper één keer langs, reageerde hij best enthousiast maar hoor je daarna niks meer? Spoor je makelaar dan aan om hem na te bellen. Wellicht heeft deze geïnteresseerde een bezwaar dat gemakkelijk te verhelpen is. Als je niet belt, kom je er nooit achter. Makelaars bellen potentiële kopers vaak niet na. Ofwel: zit er goed achteraan.

De woningmarkt trekt langzaam weer aan. Ga niet bij de pakken neerzitten wanneer je niet direct geïnteresseerden op bezoek krijgt. Het kan nog even tijd nodig hebben. Blijf positief en zorg dat iedereen in jouw omgeving weet dat je huis te koop staat. Wellicht is de koper dichterbij dan je denkt!

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie